17 Aprilie 2014 publicat în Retete culinare 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Traditia noastra, stramoseasca, ne invata, sa avem cozonac pe masa la toate marile sarbatori crestinesti. Bunicile, mamele si din ce in mai rar noi, pregatim cozonaci pufosi pentru masa de Paste sau de Craciun. Daca nu ai fost curioasa sa experimentezi pana acum o reteta de cozonac, din diversele motive, poate acum este momentul. Invata cum se prepai un cozonac pas cu pas:

Nuca taiata cu cutitul si apoi presata intr-o carpa curata, cu facaletul, se amesteca cu cacao, pentru a se forma un alt “lob” al cozonacului de Paste.

Se unge o forma de copt, teflonata/ metalica, cu unt proaspat pentru coacere pasca.

Forma de copt pentru coacere pasca.

Se unge un vas din sticla termorezistenta/ metalic/ teflonat, cu unt proaspat, pentru coacere cozonac.

Vas termorezistent, pentru coacere cozonac.

Pentru pregatirea umpluturilor, se ia cate o parte din cozonacul framantat si deja crescut binisor, se adauga umplutura, se da forma dorita pentru cozonac si se pune in forme de copt, lasandu-se cozonacul, in continuare, la crescut, in forma de copt.

Se pune o parte din cozonacul framantat si crescut in forma teflonata, unsa cu unt.

Se adauga umplutura pentru pasca, asezandu-se spre mijlocul cozonacului framantat si crescut, lasand marginile libere.

Se face umplutura din rahat pentru cozonac dulce, folosind alta portiune de cozonac framantat si crescut.

Se face umplutura din rahat pentru o alta portiune din cozonacul framantat si crescut, amestecat cu cacao.

Trebuie formati si ultimii 2 “lobi” pentru cozonacul de Paste.

Pentru un “lob” folosim cozonac framantat si crescut, cu umplutura din nuci amestecate cu cacao si cu felii de rahat.

Pentru ultimul “lob” al cozonacului pentru Paste folosim cozonac framantat si crescut, cu umplutura din nuci amestecate cu cacao.

Cozonacul de Paste, format din 4 “lobi” (fiecare cu lobul sau – mama, tata si cei 2 copii) se aseaza impreuna in vasul din sticla termorezistenta.

Toti cozonacii asezati in forme, se lasa la crescut, cu tavile acoperite cu o panza curata, langa o sursa de caldura.

Se bat 2 oua de gaina, proaspete (altele decat cele din reteta), cu telul. Cu ouale batute se vor unge toti cozonacii facuti si pasca, folosind o pensula, inainte de a fi bagati in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Pentru coacerea cozonacilor in cuptorul aragazului trebuie sa ne inarmam cu rabdare, daca dorim sa cresca cozonacii frumos si apoi coacerea sa fie corecta. Un plus la coacerea cozonacilor il constituie insusi cuptorul aragazului. In urma cu vreo 4 ani, am zis sa ne modernizam si am inlocuit batranul aragaz (bun inca, dar vezi doamne, nu era modern), caruia ii cunosteam toate hachitele, cu un aragaz nou, pe care nici pana in prezent nu il cunoastem ca lumea. Cand ti-e lumea mai draga, te pomenesti ca arde cratita pe la colturi. Cel mai rau este ca arde si preparatul tau nu este suficient de bine copt. I-am pus gand rau miselului, desi nu as mai dori sa risc, sa cumpar ceva si mai “necunoscut”, acesta fiind singurul motiv pentru care gandul nu a fost indeplinit deja.

Cozonacii au crescut falnic. Ii ungem pe rand, pe masura ce se introduc la copt. Si pasca a crescut la fel de frumos. O ungem cu ou batut.

Rabdare, rabdare si iarasi rabdare. Un cuptor din caramida, in ograda, ar fi rezolvat toata coacerea cozonacilor si a pascai intr-o singura serie. Ferice cei care au in dotare cuptor, in livada.

Cozonacul este copt atunci cand introducand o scobitoare in el, o scoatem fara nimic pe aceasta. In mod normal, cozonacii ar trebui sa fie si frumos rumeniti.

Cozonacul il facem vineri inainte de Paste, incepand dis de dimineata.

Secretul cozonacului delicios! Batranii nostrii aveau o vorba – cine se scoala de dimineata, departe ajunge. Vorba era aplicabila si pentru cozonaci. Daca doreai sa reusesti niste cozonaci aspectuosi, care sa starneasca invidia vecinilor, pregatirea cozonacilor era programata, sa inceapa la 5 dimineata. Cum batranii nostrii faceau multi cozonaci, sa aiba si de impartit la cei nevoiasi, la biserica, pana seara tot coceau la cozonaci. Avantajul lor era si cuptorul de caramida din curtea casei, care nu soma nici in restul anului, cand nu se faceau cozonaci, caci coceau paine.


Aceasta reteta a fost testata si recomandata de blogul https://www.despremancare.ro/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri