Timp de preparare: 2 - ore
Dificultate: redusa
Ingrediente pentru 1 cozonac mare:
- 500 g faina 000
- 1 plic drojdie uscata
- 200 g unt, plus extra pentru uns
- 200 ml de lapte gras
- 150 g zahar
- esenta de vanilie (doua fiole)
- 4 oua mari, plus 1 pentru uns
- seminte de mac sau zahar brun pentru decor
Pentru umplutura: 200 g rahat + 100 g stafide pe care le rehidratam in esenta de vanilie sau rom
Pentru doi cozonaci - dublati cantitatile
Mod de preparare cozonac cu stafide si rahat:
Toate ingredientele sa fi fost pastrate la temperatura camerei !!! Amestecam bine untul cu zaharul, esenta de vanile si ouale intr-un castron foarte mare. Adaugam faina cernuta, drojdia si un praf de sare, apoi incorporam laptele caldut. Amestecam cu o lingura de lemn, apoi cu mainile unse cu putin ulei. Aluatul va fi foarte lipicios. Dam cu el de peretii castronului pana transpira. Nu mai adaugam faina. Lasam aluatul la crescut in castronul mare, acoperit cu folie de plastic, la loc calduros, cam 2 ore.
Ungem cu unt o forma mare de cozonac. Impartim aluatul in doua si il intidem cu mana pe suprafata de lucru. Umplem fiecare parte, pe toata suprafata, cu rahat taiat cubulete mici si stafide, apoi rulam astfel incat sa obtinem doua suluri. Le impletim si asezam cozonacul in forma.
Lasam sa mai creasca si in forma. Incingem cuptorul cand vedem ca frumuselul nostru este aproape balonat.
Ungem deasupra cu ou batut, presaram mac si dam la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade. Spor la treaba !
Pentru a descoperi si alte retete de Pasti, vizitati blogul calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/
O reteta propusa de: Adriana Dumitru (Adriana_Dumitru_1)
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară