Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru chiftelute din legume, la cuptor:
legumele preferate (varza, dovlecei, morcovi, telina, praz, ceapa, usturoi, etc., in amestec sau doar varza sau dovlecei), branza dulce de vaca, branza telemea de oaie, smantana grasa, oua de gaina (proaspete), verdeata (marar, patrunjel, busuioc), sare grunjoasa, piper boabe, pesmet.
De data aceasta am vrut sa fac chiftelute numai din varza noua. Alegerea este a fiecaruia, se prepara identic. Varza se toaca felii subtiri, pe un calpator din lemn, folosind un cutit bine ascutit. Varza tocata se pune intr-un castron si se adauga sare grunjoasa. Se amesteca bine si se lasa o jumatate de ora, apoi se stoarce bine de apa. Peste varza stoarsa, se adauga 2-3 linguri de pesmet, care va strange apa ramasa in varza feliata. Se amesteca bine, varza stoarsa cu pesmetul. Se pregatesc celelalte ingrediente pentru acest preparat: oua de gaina, branza dulce de vaca si branza telemea de oaie, date pe razatoarea mare, verdeata (patrunjel, marar, frunze de busuioc) tocata marunt, piper boabe proaspat macinat. Gurmanzii profesionisti nu vor rezista ispitei si vor pune si o lingura de smantana grasa, in special daca branza de vaca este mai fada. Aceste ingrediente se amesteca bine folosind o furculita. Amestecul de branza, smantana, oua si verdeata se adauga peste guguloaiele de varza tocata, bine stoarsa si pesmet. Se folosesc acum mainile, eternele mijloace de amestecare, folosite de catre gospodine(i). Ingredientele se amesteca bine, pana se formeaza o masa omogena. Daca amestecul este apos, se mai adauga putin cate putin, pesmet. Se pregateste o tava de copt din inox, pe fundul careia se aseaza hartie de copt. Se formeaza chiftelute cat palma de mari, care se aseaza in tava, pe hartia de copt.
Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, timp de 15-20 de minute, pana ce chiftelutele se rumenesc si devin aramii.
Ingrediente de trebuinta pentru sosul acrisor cu care se servesc chiftelutele de legume: castraveti, iaurt gras, marar verde, patrunjel verde, frunze de busuioc verde, ulei de masline, usturoi, sare grunjoasa si piper boabe. Verdeata se toaca marunt, usturoiul se piseaza, castravetele curatat sau nu de seminte, se toaca cat mai marunt posibil. Ingredientele pentru sos se amesteca cu iaurt, folosind o furculita. Se incorporeaza treptat ulei de masline pana se obtine o crema consistenta care totusi curge, de pe furculita.
Chiftelutele din legume, la cuptor se servesc ca aperitiv cald sau aperitiv rece. Pot fi foarte bune, servite ca garnitura langa niste copane de pui, copane de gaina sau copane de curcan, pregatite tot la cuptor sau la gratar.
Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.despremancare.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară