IN ACEST ARTICOL:
Aproape a venit toamna si am inceput sa pregatesc cate ceva si pentru camara personala Zacusca este una din conservele noastre preferate. De data asta, am facut o mica improvizatie, in sensul ca, pe langa zacusca mea clasica din vinete si ardei capia, am compus si una cu dovlecei si usturoi. Nu este complicat de facut si merita incercata, mai ales daca aveti suficienta rabdare sa pregatiti dovleceii separat si apoi sa ii adaugati in compozitie.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru zacusca de dovlecei:

Asadar, patru kilograme de ardei, trei kilograme de vinete (se poate si fara vinete insa), doua de dovlecei, cam un kilogram si jumatate de ceapa si un kilogram si jumatate de rosii, precum si o cana de ulei si doua maciulii de usturoi. Si, evident, condimente: sare si piper boabe, frunze de dafin, ienibahar daca va place. Practic, dupa coacerea ardeilor, vinetelor si a dovleceilor, au rezultat cantitati aproximativ egale din aceste legume.

Mod de preparare zacusca de dovlecei:

Cat au stat ardeii la copt, am pregatit dovleceii. I-am taiat cubulete, i-am dat cu ulei de masline, sare si piper si i-am bagat la cuptor, intr-o tava, la foc potrivit. I-am scos dupa circa 20 de minute, cand s-au inmuiat putin (un fel de dovlecei "al dente") si devenisera mirositori cat sa iti faca pofta sa-i mananci. Nu-i lasati sa se coaca prea tare, altfel se vor zdrobi cand ii puneti la fiert in zacusca.

Am pus ceapa in cratita cu uleiul, cand a devenit sticloasa am adaugat vinetele tocate in bucati mai mari si apoi ardeii taiati marunt. Dupa ce au fiert o vreme, am adaugat dovleceii si apoi rosiile curatate de coaja si cotoare si date pe razatoarea mare. Am potrivit de sare si piper si am pus si condimentele. In final, inainte de a opri focul, am adaugat usturoiul taiat felii.

Nu imi plac conservele extrem de uleioase, astfel ca am mai folosit pentru diluare, la fiert, suc de rosii si sucul de la ardeii copti. Pentru este nevoie de aport de lichid, caci conserva asta are nevoie sa stea zdravan pe foc. Eu am lasat-o in jur de doua ore cred, la foc mediu, cu o tabla sub cratita, pana a scazut suficient si a devenit omogena, fara sa se arda insa.
Stiu ca nu toata lumea va considera necesar ce am facut in continuare cu zacusca de dovlecei, dar insist asupra faptului ca singura metoda de a ne asigura ca avem peste iarna conserve care nu ne fac rau este sa le sterilizam inainte de a le pune la pastrare. Asadar, am pus zacusca fierbinte in borcanele abia scoase la spalat (spalarea borcanelor la temperatura inalta, in masina de spalat vase, poate inlocui sterilizarea lor), le-am inchis si le-am pus in tava la cuptor, asezate pe un prosop uscat si invelite intr-altul ud. Le-am lasat pentru 5 minute la 90 de grade, apoi am redus temperatura la 75 de grade si le-am mai lasat 15 minute. Le-am scos apoi si le-am invelit intr-o patura, unde stau pana se racesc complet.

Cam asta a fost. E migalos de facut, mai ales daca vrei sa coci ardeii si vinetele la gratar. Asta va da insa o aroma deosebita. Este dificil iarasi sa tai bucatele ardeii, vinetele si ceapa, cand le poti marunti cu robotul de bucatarie. Dar este extraordinar sa vezi ce ai in zacusca de dovlecei si sa recunosti bucatica de ardei ori usturoi care iti fericeste papilele...
E o bucurie ca, la finalul atator ore de munca, sa stai linistit, cu farfuria in fata si cu zacusca mirosind a toamna curgand usor de pe bucata de paine proaspata.

Aceasta reteta a fost oferita de blogul www.bucatareli.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri