Tort Sacher sau dulcele devenit simbol a Vienei, este format din doua foi de pandispan pufos de ciocolata, unite de un strat subtire cu gem acrisor de caise si acoperit cu un strat dens de ciocolata de buna calitate. Tortul se serveste in mai toate cafenelele din Viena, iar reteta originala, se spune ca inca este un secret bine pastrat.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru Tort Sacher:

Blat:

  • 150 g ciocolata amaruie
  • 6 oua
  • 150 g unt
  • 75 g zahar pudra
  • 50 g zahar tos
  • 150 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 vf cutit saretort sacher (3)
  • esenta de vanilie

Umplutura:

  • 200 g gem de caise

Glazura:

  • 150 g ciocolata neagra
  • 100 ml apa
  • 100 g zahar

Cum se prepara tort Sacher:

Blat:

Se separa galbenusurile de albusuri. Ciocolata se topeste la microunde sau pe baie de aburi si
se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Albusurile se mixeaza cu sarea pana devin spumoase, apoi cu zaharul tos, adaugat putin cate putin, pana se obtine o bezea lucioasa si ferma. Untul moale se bate cu zaharul pudra si esenta de vanilie, cu mixerul sau cu o lingura din lemn, pentru a se obtine o crema uniforma. Peste unt se adauga galbenusurile, unul cate unul, mixand putin dupa fiecare, apoi se incorporeaza ciocolata topita. In crema formata se adauga jumatate din cantitatea de bezea, apoi faina amestecata cu praful de copt. La final se incorporeaza si restul cantitatii de bezea, de data aceasta,
amestecand totul foarte usor. Aluatul se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 de grade, timp de 35-40 minute, cu usa cuptorului intredeschisa in primele 10 minute.
Blatul copt se scoate din tava, se lasa sa se raceasca si se taie in doua foi.

Glazura:

Intr-un ibric se amesteca apa cu zaharul si se pun la fiert timp de 4-5 minute, cat sa se formeze un sirop mai gros. Se da ibricul deoparte si se adauga ciocolata taiata in bucati mici. Se amesteca bine pana cand ciocolata este incorporata complet si se obtine o glazura uniforma, lichida. Pentru ca tortul sa iasa cu adevarat special, pentru glazura va recomand sa folositi tableta de ciocolata neagra de buna calitate, cu peste 50% cacao, si nu ciocolata de menaj.

Asamblarea:

Se aseaza pe platou prima foaie de blat, se intinde peste ea jumatate din cantitatea gemului de caise, incalzit usor inainte. Se suprapune cea de-a doua foaie si se intinde restul cantitatii de gem.
Deasupra tortului se toarna glazura de ciocolata, chiar in mijloc, si se intinde repede pe toata suprafata si pe margini, cu ajutorul unui cutit cu lama mai lata. Tortul se lasa la frigider pana se intareste glazura, apoi se poate portiona. Tort Sacher se serveste ca atare sau cu frisca neindulcita.
Alaturi de o cafea amaruie si o portie dulce de tort sacher, te vei simti ca in paradis intr-o duminica ploioasa de vara, cand esti fortat sa stai in casa.

tort sacher

O reteta recomandata de blogul truedelights.ro


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Tort Sacher.