Ingrediente de trebuinta in reteta (alegerea apartinand fiecaruia dupa gustul si foamea care te paste, dupa inspiratia si pofta de moment) cartofi, paste fainoase, oua, salata verde, patrunjel si marar verde, ceapa, usturoi, peste afumat/ peste marinat/ conserve de peste, conserve de porumb, conserve de fasole boabe, castraveti murati, gogosari in otet, ceva piept de pui/ piept de gaina ramas de la puiul/ gaina copt/ coapta la cuptor in urma cu ceva vreme si pus bine intr-o punga de plastic la congelator pentru zile negre, legume proaspete (brocoli, conopida, praz, rosii, castraveti, sfecla rosie, morcovi, etc.), hrean ras, ulei de masline, masline, lamai si/ sau otet balsamic, sare grunjoasa, piper boabe, frunze de dafin, cimbru uscat, mustar.
Pasi de urmat ! Faci inventarul frigiderului si/ sau al camarii. Daca foamea te macina, dai iama prin conserve, fierbi repede niste oua si niste cartofi, speli niste salata verde, desfaci borcane de muraturi si vezi ce iti mai cade la mana pentru a incropi ceva la iuteala. Daca mai rezisti vreo 30-40 de minute, scoti aparatul cu aburi de la naftalina, cureti niste legume de coaja, le speli si le tai felii subtiri. Te uiti daca nu cumva prin congelator se mai gaseste vreun fileu de peste, cotrobai prin punga de orez dupa ultimele boabe. Treci cu incredere la treaba.
Pentru astazi, facem doar salate fara legume pregatite la abur. Este si maine o zi, nu ?
-Salata de cartofi cu peste afumat.
Cartofii intregi se fierb in coaja. Cartofii fierti, calzi (tinuti intr-o furculita) se curata de coaja si se taie rondele sau cuburi (Inspiratia fiecaruia conteaza :P ).
Ouale se fierb tari si se lasa pentru 2-3 minute in apa rece, pentru a se curata usor, de coaja. Ouale curatate se taie felii subtiri sau se impart in 4/ 8.
Salata verde se taie/ se rupe fasii.
Macroul afumat/ marinat se curata de oase si se taie felii subtiri. Se picura zeama de lamaie pe feliile de peste si se amesteca.
Pentru decor se folosesc cateva rondele de ridichii de luna (E piata plina. Turcii sa fie slaviti. :) ) sau felii subtiri de castraveti murati in otet.
Maslinelor li se scot samburii si se taie felii subtiri. Cine nu mai are rabdare, lasa maslinele cu samburi cu tot.
Ceapa rosie se taie rondele subtiri.
Se amesteca toate ingredientele, cu mainile, cu mila, sa nu se strice fasonul ingredientelor. Si aspectul preparatului conteaza, nu-i asa ?
Se pregateste un dressing din ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, o lingura de mustar, zeama de lamaie. Dressingul se picura peste salata si se amesteca ingredientele, folosind 2 linguri, scotand cu migala ingredientele de la fundul vasului spre suprafata vasului.
-Salata cu fasole boabe, salata verde, leurda, cartofi si ton bucati de la conserva.
Fasolea boabe alba si/ sau rosie se scoate din conserva si se trece prin jet de apa rece.
Salata si leurda spalate bine sub jet de apa rece, se rup/ se taie in bucati potrivite ca marime.
Tonul bucati din conserva se stropeste cu zeama de lamaie.
Cartofii si ouale se fierb si se taie rondele.
Maslinele se lasa intregi sau se curata de samburi si se taie rondele.
Se pregateste un dressing din ulei de masline, piper boabe proaspat maciant, putina sare grunjoasa, zeama de lamaie. Dressingul se picura peste ingrediente si se amesteca pentru omogenizare.
-Salata cu fasole boabe, porumb, salata verde si piept de pui.
Pieptul de pui se decongeleaza rapid in cuptorul cu microunde. Nu imi place metoda, dar din pacate, nu cunosc cum sa decongelez altfel, rapid, :( daca nu ai fost prevazator sa-l scoti din congelator de dimineata, inainte de a pleca de acasa. Pieptul de pui se taie felii subtiri.
Fasolea boabe si porumbul, din conserva, se scurg de lichidul de conservare si se spala sub jet de apa, intr-o sita.
Salata verde se rupe bucati.
Ceapa uscata taiata rondele subtiri nu poate lipsi din salata.
Pentru decor se pot folosi felii subtiri de castraveti proaspeti sau castraveti murati.
Dressingul facut din ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, otet balsamic, se amesteca cu telul pana se omogenizeaza ingredientele. Dressingul se picura peste salata si se amesteca cu 2 linguri.
-Salata orientala de iarna tarzie.
Cartofii fierti si ouale fierte se taie rondele.
Maslinele se pun intregi.
Apropo ! Maslinele se pastreaza foarte bine intr-un borcan cu capac etans, in frigider. Peste masline se pune ulei de masline, cat sa le acopere. Nu va impacientati voi gospodine mai tinerele daca uleiul de masline se “incheaga” in borcan. Acesta devine vascos, la rece. Nu se strica daca devine vascos. Revine lichid, tinut cateva minute la temperatura camerei, atunci cand scoti maslinele din borcan si le pui in salata. Gustul general al salatei nu va avea de suferit, iar maslinele vor fi mult mai savuroase. :?
Castravetii in otet se taie in doua si se scurg de otet. Se feliaza subtire.
In loc de castraveti se pot folosi gogosari in otet, taiati felii subtiri.
Se poate folosi ton maruntit de la conserva.
Pentru un gust deosebit ! Dichisul acestei salate este adaugarea de gogonele in saramura, taiate felii subtiri, aproape transparente si/ sau buchetele de conopida in saramura. Gurmanzii profesionisti vor fi incantati.
Daca se folosesc gogosari in loc de castraveti nu se mai adauga in salata gogonele.
Dressingul folosit la salata este identic cu cel de la reteta anterioara.
Salata verde cu cartofi, ceapa si ou fiert.
Cartofii fierti se taie in felii mai mari.
Ouale fierte si ceapa uscata se taie in rondele subtiri.
Maslinele se lasa intregi.
Salata verde se rupe in bucati mai mari.
Pentru decor se folosesc gogosari in otet, feliati subtire sau felii subtiri de ardei gras rosu sau ridichi de luna.
Dressingul se face din ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, o lingurita de mustar, zeama de lamaie.
Salata poate fi consumata in postul religios daca nu se adauga ouale fierte.
La asa salate nu poate lipsi un pahar de vin alb, sec, rece.
Daca foamea este chiar puternica, un codru de paine calda este binevenit. Sosul salatei in care se moaie paine calda este o delicatesa.
Numai pentru cine nu stie ! Codrul de paine este partea cea mai cautata de catre adevaratii profesionisti ai mancarii si se refera la capetele painii. Numai cine nu a mancat niciodata un codru de paine, nu apreciaza cum se cuvine painea calda. :
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Varietatea salatelor depinde de inspiratia fiecaruia dintre pofticiosi, flamanzii fiind in linia intai. Oricine poate inventa la repezeala o salata apeland la ce are prin frigider. Exista totusi o conditie: frigiderul sa nu fie doar obiect de mobila, fiind scos din priza. Sa se gaseasca totusi cate ceva in frigider. Camara sa nu fie locul unde se tin pantofii, ci un “refugiu” de zile negre pentru radacinoase, ceapa uscata si usturoi. Ceva borcane de muraturi sa stea falnice pe rafturi
Recomandam blogul despremancare.ro pentru a descoperi si alte retete sanatoase si gustoase.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară