Nepretentioasa si prietanoasa, prajitura asta este un deliciu al zilelor cand ti-e dor de traditie pe care s-o impingi usor spre modernitate, dupa cum ti-e imaginatia si libertatea de a crea.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru placinta cu branza dulce si mirodenii:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg de faina 550 sau 000
  • 3 oua intregi
  • 1 lingurita sare
  • 100 gr zahar
  • coaja de la o lamaie si o portocala razuite
  • 100 gr drojdie
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina (suplimentar fata de kg de mai sus)
  • 2 linguri untura de porc sau 4 linguri margarina
  • 2 linguri de otet (preferabil de mere)

Pentru umplutura:

  • 200 gr stafide inmuiate in 100 ml de rom
  • 100 gr nuci taiate marunt
  • 100 gr migdale taiate marunt
  • 2 oua
  • 600 gr branza dulce de vaca
  • 200 gr zahar
  • zeama de la 1 portocala
  • coaja rasa de la 2 limette
  • 1 varf de cutit de nucsoara
  • 3-4 cuisoare zdrobite

Mod de preparare placinta cu branza dulce si mirodenii:

Aluatul:
1. 100 gr de drojdie, 3 linguri de zahar, 3-4 linguri de faina se amesteca cu putina apa calduta; plamadeala se pune la loc cald, acoperita sa dospeasca;
2. intre timp, amesteci kilogramul de faina cu cele 3 oua intregi, sarea si 100 de zahar si cu coaja de la 1 lamaie si 1 portocala razuite in aluat;
3. amesteca cele 2 linguri de untura sau margarina cu otetul pana cand obtii o pasta cremoasa si destul de fluida;
4. pune compozitia de aluat pe masa, fa o gropita in mijloc si pune putin lapte caldut in care vei turna plamadeala apoi incepe sa framanti bine pana cand incorporezi toata faina si adaugi lapte caldut pana cand obtii o coca potrivit de moale; continua sa framanti pana cand apar basici in aluat si coca se desprinde de mana; lasa la dospit nu mai mult de 45 de minute;
5. dupa ce a dospit, adaugi usor pasta de grasime cu otet si fara a framanta o incorporezi amestecand-o cu aluatul prin rasturnare; dupa ce ai incorporat compozitia de grasime cu otet mai "rastorni" aluatul pana cand din nou se desprinde de mana si mai lasi la dospit 30 de minute;

Umplutura:
1. amesteci branza de vaca cu toate mirodeniile si zaharul, iar la final adaugi galbenusurile de la cele 2 oua;
2. bati spuma albusurile cu un praf de sare si le incorporezi in compozitia de branza;

Cum cladesti prajitura?
1. lucrezi aluatul exclusiv cu mana unsa cu ulei; intinzi o foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt si il intepi usor cu o furculita din loc in loc;
2. pui toata compozitia de branza de vaci;
3. acoperi cu alta foaie de aluat si intepi si aceasta foaie cu furculita;

Cum servesti?
1. cu iaurt rece, sau cu o cana de lapte proaspat, dar rece;
2. mai ales cu topping de cirese (din pacate la mine s-a epuizat deja bunatatea; ma pregatesc sa prepar runda a doua).

placinta cu branza dulce

O reteta propusa de blogul Lumea Culinara


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Placinta cu branza dulce si mirodenii.