21 August 2012 publicat în Retete culinare 12 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Nepretentioasa si prietanoasa, prajitura asta este un deliciu al zilelor cand ti-e dor de traditie pe care s-o impingi usor spre modernitate, dupa cum ti-e imaginatia si libertatea de a crea.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru placinta cu branza dulce si mirodenii:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg de faina 550 sau 000
  • 3 oua intregi
  • 1 lingurita sare
  • 100 gr zahar
  • coaja de la o lamaie si o portocala razuite
  • 100 gr drojdie
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina (suplimentar fata de kg de mai sus)
  • 2 linguri untura de porc sau 4 linguri margarina
  • 2 linguri de otet (preferabil de mere)

Pentru umplutura:

  • 200 gr stafide inmuiate in 100 ml de rom
  • 100 gr nuci taiate marunt
  • 100 gr migdale taiate marunt
  • 2 oua
  • 600 gr branza dulce de vaca
  • 200 gr zahar
  • zeama de la 1 portocala
  • coaja rasa de la 2 limette
  • 1 varf de cutit de nucsoara
  • 3-4 cuisoare zdrobite

Mod de preparare placinta cu branza dulce si mirodenii:

Aluatul:
1. 100 gr de drojdie, 3 linguri de zahar, 3-4 linguri de faina se amesteca cu putina apa calduta; plamadeala se pune la loc cald, acoperita sa dospeasca;
2. intre timp, amesteci kilogramul de faina cu cele 3 oua intregi, sarea si 100 de zahar si cu coaja de la 1 lamaie si 1 portocala razuite in aluat;
3. amesteca cele 2 linguri de untura sau margarina cu otetul pana cand obtii o pasta cremoasa si destul de fluida;
4. pune compozitia de aluat pe masa, fa o gropita in mijloc si pune putin lapte caldut in care vei turna plamadeala apoi incepe sa framanti bine pana cand incorporezi toata faina si adaugi lapte caldut pana cand obtii o coca potrivit de moale; continua sa framanti pana cand apar basici in aluat si coca se desprinde de mana; lasa la dospit nu mai mult de 45 de minute;
5. dupa ce a dospit, adaugi usor pasta de grasime cu otet si fara a framanta o incorporezi amestecand-o cu aluatul prin rasturnare; dupa ce ai incorporat compozitia de grasime cu otet mai "rastorni" aluatul pana cand din nou se desprinde de mana si mai lasi la dospit 30 de minute;

Umplutura:
1. amesteci branza de vaca cu toate mirodeniile si zaharul, iar la final adaugi galbenusurile de la cele 2 oua;
2. bati spuma albusurile cu un praf de sare si le incorporezi in compozitia de branza;

Cum cladesti prajitura?
1. lucrezi aluatul exclusiv cu mana unsa cu ulei; intinzi o foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt si il intepi usor cu o furculita din loc in loc;
2. pui toata compozitia de branza de vaci;
3. acoperi cu alta foaie de aluat si intepi si aceasta foaie cu furculita;

Cum servesti?
1. cu iaurt rece, sau cu o cana de lapte proaspat, dar rece;
2. mai ales cu topping de cirese (din pacate la mine s-a epuizat deja bunatatea; ma pregatesc sa prepar runda a doua).

O reteta propusa de blogul Lumea Culinara


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri