In aluat putem pune diverse fructe proaspete, congelate sau dulceata de fructe. Cum noi aveam in congelator un paharel de afine, le-am folosit ca sa coloram in albastru aluatul clatitelor.
Rezultatul a fost extraordinar de bun.
Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru pancakes cu afine:
- 150 g faina
- 2 oua mici sau 1 ou mare
- 2 linguri zahar (40 g)
- 200 ml lapte
- 50 g unt
- 100 g afine
- praf de copt
- zahar vanilat
- un praf de sare
- ulei pentru prajit
Mod de preparare pancakes cu afine:
Separam albusurile de galbenusuri. Topim untul la bain-marie: punem untul intr-un vas pe care il asezam peste alt vas in care fierbe apa. In acest fel untul se va topi incet, fara sa se incinga tare. Amestecam galbenusurile cu laptele si untul topit.
Punem faina intr-un vas si o amestecam cu zaharul, zaharul vanilat, praful de copt si sarea. Adaugam din ingredientele uscate peste amestecul de lapte, galbenus si unt, cu grija sa nu se faca cocoloase. Omogenizam treptat toate ingredintele uscate si apoi incorporam si afinele. Cand le amestecam, o parte din ele se vor sparge si aluatul se va colora verde - albastrui, dar macar stim ca e colorant natural. Albusurile le batem spuma si le amestecam in aluat.
Spre deosebire de clatitele traditionale, aluatul pentru pancakes nu trebuie lasat "sa se odihneasca", asa ca putem sa le prajim imediat. Aluatul trebuie sa fie destul de gros, cam de consistenta unui iaurt de baut.
Incingem o tigaie de teflon in care punem putin ulei. Luam cu polonicul din aluatul de clatite si turnam in tigaie. Aluatul se va intinde putin, dar nu trebuie sa il intindem in toata tigaia. Daca aveti o tigaie mare si este loc, puteti pune cate 2 - 3 clatite o data. Noi am folosit o tigaie mica, asa ca am prajit cate o clatita. Focul trebuie sa fie aproape la minim, pentru ca sa se patrunda clatitele. Cand incep sa apara gauri pe suprafata clatitei, e momentul sa o intoarcem cu grija sa nu se rupa. Prajim si pe cealalta parte timp de 2 - 3 minute, pana cand se rumeneste. Repetam miscarea pana terminam clatitele, adaugand cate foarte putin ulei inainte sa punem o noua clatita.
Servim clatitele calde, cu putina frisca si sirop de artar sau de caramel. Sunt foarte bune si au cam 410 calorii la 100 grame, asa ca nu le facem prea des.
O reteta oferita de Bucataria Furnicutilor.
Doar un sfert dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG, deși este gratuit!
APAN România organizează cea mai importantă conferință dedicată persoanelor cu scleroză multiplă, pe 30-31 mai la Hotel Caro
Când deschizi ochii la ce se întâmplă, nu-i mai poți închide la loc – despre vot, frică și misoginie cu Ada Maria Ileana
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”