Dificultate: redusa
Ingrediente si mod de preparare sirop de trandafiri:
In primul rand, va trebuie petale de trandafir. Aici e o discutie in contradictoriu, din cate am vazut, pentru ca unii sustin ca poate fi utilizat orice soi de trandafir, in timp ce altii cred ca doar cei pentru dulceata sunt potriviti. Eu imi pun problema mai simplu: daca arabii foloseau doar trandafirul de Damasc pentru dulciuri, presupun ca nu o faceau degeaba. Ori poate nu cunosteau alte soiuri?...
Independent de parerile oricui, am pus la sirop trandafiri pentru dulceata (nu stiu sigur nici acum daca sunt Rosa Damascena ori Rosa centifolia) pentru ca asta am avut. Am adaugat trei flori dintr-un trandafir rosu inchis, pentru ca am auzit ca accentueaza culoarea.
Am adunat un castron mare de trandafiri, probabil 25-30 de flori. Am mai avut jumatate de kilogram de zahar pentru prima etapa si 1,5 kilograme de zahar pentru a doua, o lamaie si apa.
Am scuturat bine florile de polen si gaze si le-am stropit cu zeama de la lamaie, apoi le-am framantat bine cu zahar. Au ajuns intr-un borcan mare, pe care l-au umplut pe trei sferturi. Am turnat apa deasupra, cat sa le acopere cu cateva degete. Acest borcan a stat la frigider o saptamana, timp in care am amestecat in el de cateva ori.
Dupa saptamana de stat la frigider, siropul in transformare era un fel de apa dulce si colorata, cu un puternic miros de trandafiri, dar care nu mi se parea sa aduca a sirop. Eiii, s-au schimbat lucrurile dupa ce am strecurat bine, am pus restul de zahar (1,5 kilograme la circa 3,5 litri de lichid) si l-am lasat inca o saptamana la frigider, timp in care am amestecat insistent, sa se topeasca zaharul.
Treaba asta cu siropul e tare usor de facut, numai sa ai rabdare. La final, e minunat sa stai la un pahar de sirop facut cu apa rece, care mie imi miroase a vacanta la bunica, a rufarie apretata si albastrita cu sineala si a prosoape de in paturite in dulap, cu flori de izma creata si levantica intre ele...
Iar daca aveti chef de o trandafirata, amestecati doi litri de sirop cu trei sferturi de litru de tuica de prune. In loc de tuica, puteti adauga alcool alimentar diluat, in raport de cat de tare vreti sa fie. Numai sa aveti grija la degustare, ca va fura parfumul de trandafiri de nu mai stiti cate grade avea pruna.
O reteta oferita de blogul Bucatareli la borcan.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară