Clatite de ardei rosu cu guacamole
Ingrediente:
-3 ardei rosii (aproximativ 200 g)
-1 rosie mare zemoasa sau 100 ml apa
-100 g seminte de in, macinate in rasnita
-200 g seminte floarea soarelui decorticate, inmuiate timp de 4-6 h
-zeama de la jumatate de lamaie
-3 catei de usturoi
-sare dupa gust
Mod de preparare:
Toate ingredientele se blenduiesc pana devin o pasta omogena. Compozitia trebuie sa aiba consistenta precum a unui aluat gros de clatite. Se rastoarna pe o folie paraflex sau cerata si se da la deshidrator timp de 8 h. Dupa ce timpul s-a scurs, se indeparteaza cu grija clatita si se mai lasa la uscat inca 2-3 h.
Clatitele se vor umple cu pasta de guacamole si se vor servi pe loc.
Sursa: Ligia Pop
Clatite din tarate
Ingrediente:
-2 oua
-1/2 ceasca faina integrala
-1 ceasca tarate de ovaz
-500-600 ml apa minerala
-un varf de lingurita de praf de copt
-un praf de sare
-ulei
Mod de preparare:
Am batut 2 oua, cu putina sare; am adaugat faina integrala de grau si o ceasca de tarate de ovaz; am omogenizat si am adaugat apoi apa minerala (se poate inlocui cu lapte) si un varf de lingurita de praf de copt. Praful de copt l-am adaugat mai mult din cauza aspectului compozitiei, care, sincer, nu prea prezinta incredere in stadiul asta. Si m-am gandit ca mai bine "ajut" un pic cu praful de copt, insa cred ca merge foarte bine si fara - o sa verific in curand. Si compozitia e gata.
Le-am prajit in tigaie, cu un strop mic de ulei, cat sa nu fie uscata tigaia, pe ambele parti, cu "aruncatura" specifica :). Nu se lipesc deloc.
Umplutura castigatoare s-a dovedit a fi marul; mai exact 4 mere rase, pudrate cu o lingurita de scortisoara si calite un pic, fara sa adaug ulei extra, chiar in tigaia in care s-au prajit clatitele; nu le-am tinut mult pe foc, doar vreo 4-5 minute.
Le-am umplut si am mai pus un pic de scoartisoara peste, au fost foarte bune! Au fost.
Sursa: oanasavu.ro
Clatite Tiramisu
Ingrediente:
-400 g faina
-400 - 430 ml lapte
-75 g zahar brun
-2 oua
-1 lingura de ness
-2 linguri de cacao + extra pentru ornat
-4-5 linguri ulei
-1 pliculet praf de copt
-400 g mascarpone
-75 g zahar pudra
-optional - 1 lingura kahlua (lichior de cafea)
Mod de preparare:
Mai intai amestecam mascarpone cu zaharul pudra si optional cu kahlua si le lasam deoparte pentru cand sunt gata clatitele.
Amestecam faina cu zaharul brun, praful de copt si cacao. Separat, batem ouale cu uleiul si adaugam laptele in care am dizolvat ness-ul. Turnam peste ingredientele uscate putin cate putin din cele lichide si amestecam bine, pana cand obtinem un aluat destul de gros, cam ca un iaurt. Daca e prea tare, mai adaugati cateva linguri de lapte.
Cel mai bine e sa folositi o tigaie de teflon sau ceramica, in care sa nu fie nevoie de ulei. Turnam cate o lingura din aluat in tigaia incinsa, iar daca aluatul are consistenta potrivita, se va intinde putin, dar va ramane destul de gros. Pentru niste pancakes reusite, focul trebuie sa fie la minim tot timpul. Noi cu aceasta ocazie am incercat si forma de steluta pentru pancakes :)
Cand bulele de la suprafata clatitelor incep sa se sparga e momentul sa le intoarcem, iar dupa alte cateva minute, pancakes-urile sunt gata.
Asezam pancakes-urile unul peste altul, cu cate un strat de crema de branza intre. Pudram cu cacao "tortul" de clatite pentru un aspect desavarsit :)
Un mic dejun dulce, cu o tenta puternica de cafea, cu aproximativ 300 calorii la 100 de grame.
Sursa: Bucataria Furnicutilor
Clatite cu spanac la cuptor
Ingrediente:
Aluat clatite:
-1 cana de faina
-1 ou
-sare
-200 ml lapte
-apa
Umplutura:
-500 g spanac proaspat
-sare
-200 ml lapte
-2 linguri de faina
-usturoi
-ulei
-50 g cascaval ras
Mod de preparare:
Pregatim aluatul pentru clatite: intr-un vas asezam faina si o amestecam cu oul, sarea si laptele apoi diluam cu apa pana obtinem consistenta dorita. Aluatul de clatite se lasa la frigider 15 minute si apoi se coc clatitele. Eu am obtinut 12 bucati. Pregatim umplutura de spanac: il spalam, il oparim si il mixam. Intr-o cratita incingem uleiul, calim usturoiul pisat si faina, adaugam spanacul apoi laptele. Fiebem spanacul 10 minute. Asezam umplutura pe mijlocul clatitelor si rulam. Punem clatitele pe trei straturi in vasul yena uns cu margarina. Deasupra se presara cascaval ras. Se coc 20 de minute, pana se rumenesc. Se servesc cu verdeata presarata deasupra.
O reteta propusa de: predescu stela (ulina)
Clatite scotiene
Ingrediente:
-1 ou
-50 g zahar
-25 g unt
-280 ml lapte
-225 g faina
-1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
-1/2 lingurita praf de copt
-1/2 lingurita bicarbonat de potasiu
Mod de preparare:
Intr-un bol, se amesteca oul cu o jumatate din cantitatea de zahar. Untul se topeste cu restul de zahar, se ia de pe foc si se adauga laptele si o lingurita de apa rece. Separat, se amesteca faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt si un praf de sare. Se toarna amestecul de ou si se amesteca pana cand se obtine un aluat omogen. Se acopera si se lasa la loc rece, cateva ore. Se unge cu unt topit o tigaie, se toarna aluatul si se prajesc clatitele pe ambele parti. Sunt excelente cu branza topita sau dulceata.
Foto credit: plantec1
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară