Varza calita, fie ca este pregatita din varza cruda sau din varza murata este o garnitura potrivita pentru fripturi din carne de porc si fripturi din carne de oaie, dar si pentru afumaturi.

Dificultate: medie

Ingrediente de trebuita in reteta varza murata calita:

  • varza murata
  • ceapa uscata
  • ardei gras
  • marar verde
  • rosii
  • ulei de floarea soarelui
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • o crenguta de cimbru
  • boia dulce si boia iute

Mod de preparare varza murata calita:

Pentru tinerele gospodine si nu numai ! Daca se folosesc rosii si ardei gras tocat, legume din cele puse de cu toamna, in pungi din plastic la congelator, legumele nu se decongeleaza inainte de a fi folosite. Feliile de ardei gras se folosesc ca atare. Rosiile se trec printr-un jet de apa calduta si se decojesc folosind un cutit incalzit cu apa calda.

Varza murata se spala in cateva ape reci, iar daca este cam sarata se lasa 1-2 ore sa stea in apa rece, apoi se toaca.

Varza murata se toaca fideluta. Varza tocata se stoarce in maini pentru a se elimina surplusul de lichid.

De ce se stoarce varza murata sau cruda, inainte de a fi calita ? Daca nu se stoarce varza, veti pregati mancare de varza nu varza calita.

Intr-o cratita de inox, se caleste in ulei de floarea soarelui, ceapa uscata taiata rondele si ardeiul gras, amestecand continuu cu o lingura din lemn.

varza murata calita

Varza murata, tocata si stoarsa se amesteca cu marar verde tocat fin, cu boia de ardei iute si boia de ardei dulce, dupa gust.

Se adauga varza taiata si stoarsa, asezonata, in cratita de inox si se continua amestecarea cu lingura din lemn, pentru o calire omogena a verzei.

varza calita murata

Varza calita nu trebuie sa fie zemoasa, dar nici uscata.

Se adauga rosiile decojite, tocate marunt peste varza si se acopera cratita de inox cu capacul, pentru 5 minute, timp in care rosiile isi vor lasa sucul.

reteta varza murata calita

Se adauga crenguta de cimbru, boabele de piper, foile de dafin si se amesteca in varza, cu lingura de lemn, pana varza se caleste suficient, fara a se muia si fara ca sosul “sa inunde” varza.

Mici secrete, aflate/ capatate in timp ! O adevarata varza calita nu se prinde de cratita din inox, daca amesteci permanent cu lingura de lemn si potrivesti lichidul atata cat trebuie pentru ca varza sa nu iasa uscata/ arsa sau varza fiarta. Cantitatea de lichid se potriveste prin stoarcere si prin cantitatea de rosii adaugata (in functie de cantitatea de varza tocata).

Numai pentru gurmanzii adevarati, deja profesionisti ! Spre sfarsitul calirii verzei murate, aceasta se stropeste cu un paharel de tuica de pruna sau un paharel de vin alb.

Varza calita se serveste calda, ca atare, in zilele de post sau drept garnitura la friptura de porc/ oaie, la snitel pane de porc sau snitel pane de vitel, dar si la gaina de curte, fiarta si data apoi la cuptor.

Mamaliga calda sau mamaliga rece, unduita in putin ulei de masline sau tinuta pe gratar, cata sa faca dungi, insoteste de obicei varza calita.

mamaliga

Pe blogul www.despremancare.ro gasiti si alte retete delicioase!


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Varza murata calita.