• Un aport proteic de aproximatic 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram al corpului. Persoanele cu leziuni hepatice grave pot avea o restrictie a aportului de proteine la cantitati minime sau la aminoacizii esentiali (obtinuti din suplimente nutritionale speciale);
• Consumul de sare trebuie limitat. Sodiul produce retentia de lichide in organism si genereaza edeme. Trebuie evitate alimentele care contin mari cantitati de sodiu precum baconul, carnatii, legumele conservate, sosurile, supele instant, snacksurile etc.
• Lichidele trebuie consumate in cantitati cat mai mici atunci cand sunt prezente edemele;
• Suplimente vitaminice, in special complexul B;
• Renuntarea totala la alcool.
Aceste masuri pot incetini progresia unor boli hepatice. Ficatul este implicat in metabolismul tututror nutrientilor, de aceea, o alimentatie hepatoprotectoare trebuie sa fie perfect echilibrata in toate compartimentele sale. Un regim alimentar abundent in proteine, lipide, sare, poate agrava afectiunea hepatica, in timp ce un regim prea restrictiv poate determina aparitia scaderii ponderale, sindromului carential sau alte deficite nutritionale.
Un articol de Ciprian Chitu
sursa: www.healthy.ro
Citeste pe Healthy si:
A inceput campania de vaccinare antigripala!
Infertilitatea- o problema de cuplu?
4 lucruri de stiut despre alunite
Sarcina în adolescență – riscuri și recomandări
Ce vrea Bolojan să schimbe la companiile de stat: măsurile propuse
România obține patru medalii la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2025!
2 copii români au obținut, în premieră, locul 1 la Olimpiada Mondială de Abac WAMAS!