IN ACEST ARTICOL:
Persoanele cu afectiuni hepatice trebuie sa acorde o atentie sporita alimentatiei si sa cunoasca elementele de dieta care pot agrava boala de ficat sau care, din contra, au efect protector hepatic si pot ajuta ficatul sa functioneze in parametrii optimi.
• Un consum moderat de grasimi. Carbohidratii si grasimile sunt necesare pentru a pastra proteinele din organism si pentru a preveni arderea acestora.
• Un aport proteic de aproximatic 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram al corpului. Persoanele cu leziuni hepatice grave pot avea o restrictie a aportului de proteine la cantitati minime sau la aminoacizii esentiali (obtinuti din suplimente nutritionale speciale);
• Consumul de sare trebuie limitat. Sodiul produce retentia de lichide in organism si genereaza edeme. Trebuie evitate alimentele care contin mari cantitati de sodiu precum baconul, carnatii, legumele conservate, sosurile, supele instant, snacksurile etc.
• Lichidele trebuie consumate in cantitati cat mai mici atunci cand sunt prezente edemele;
• Suplimente vitaminice, in special complexul B;
• Renuntarea totala la alcool.

Aceste masuri pot incetini progresia unor boli hepatice. Ficatul este implicat in metabolismul tututror nutrientilor, de aceea, o alimentatie hepatoprotectoare trebuie sa fie perfect echilibrata in toate compartimentele sale. Un regim alimentar abundent in proteine, lipide, sare, poate agrava afectiunea hepatica, in timp ce un regim prea restrictiv poate determina aparitia scaderii ponderale, sindromului carential sau alte deficite nutritionale.


Un articol de Ciprian Chitu

sursa: www.healthy.ro

Citeste pe Healthy si:

A inceput campania de vaccinare antigripala!

Infertilitatea- o problema de cuplu?

4 lucruri de stiut despre alunite

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri