Cresterea colesterolului peste valori normale se produce in cadrul unei alimentatii bogate in colesterol, dar mai ales ca urmare a fabricarii sale in exces datorita consumului mare de alimente grase.
Exite doua tipuri majore de colesterol in sange: LDL sau colesterolul rau si HDL sau colesterolul bun. HDL-ul protejeaza vasele si inima si reduce riscul cardiovascular, in timp ce LDL-ul se coreleaza cu cresterea sanselor de a face boala cardiovascualara.
Mentinerea unui raport optim intre cele doua fractiuni ale colesterolului reprezinta cheia protejarii inimii si vaselor de sange. Alimentatia echilibrata, dozarea cu atentie a grasimilor animale si folosirea cu precaderea a unor plante care imbunatatesc profilul lipidic reprezinta maniera prin care poti controla nivelul celor doua forme de coelsterol. Iata cateva produse naturale si plante cu efecte benefice asupra nivelulul de colesterol:
Rozmarinul are actiune antiseptica, antifebrila, diuretica (stimuleaza functia renala). Calmeaza febra musculara, calmeaza durerile digestive in cazul indigestiilor. Acesta planta ajuta la imbunatatirea respiratiei, stimuleaza circulatia sangvina si sistemul nervos. Datorita multiplelor beneficii, rozmarinul se utilizeaza inca din antichitate, cand se consuma pentru usurarea durerilor in colici abdominale, fiind un bun tonic digestiv, favorizand secretia bilei si functionarea normala a ficatului. Fiind antiseptic si miorelaxant, se foloseste cu succes contra infectiilor gastrointestinale si a colicilor.
Rozmarinul are efecte bune asupra profilului lipidic, crescand HDL colesterolul si reducand LDL-ul.
Semintele de in si uleiul din seminte de in contin acizi grasi omega 3, care au capacitatea de a proteja inima si vasele de sange de efectele nefaste ale nivelului ridicat decolesterolul. Se recomanda 1-2 linguri cu seminte de in sau o lingurita cu ulei din seminte de in, in fiecare zi, atat timp cate este necesar. De asemenea, este indicat ca semintele sa fie consumate trepatat deoarece acestea pot provoca probleme intestinale.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?