- Afectiuni ale sistemului osos: datorita continutului bogat in minerale si vitamine, rosiile regleaza metabolismul tesutului osos si influentele hormonale asupra osului, acesta devenind mai rezistent, scazand in felul acesta riscul de aparitie a osteoporozei.
- Bolile cardiace: inca nu se cunoaste exact care este mecanismul de actiune, insa consumatorii de tomate sunt protejati impotriva infarctului si aritmiilor cardiace.
- Infectiile in general. Continand unul dintre cei mai puternici antioxidanti – licopenul – rosiile stimuleaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor. Sunt indicate de asemenea batranilor si copiilor, mai ales ca acestia nu au un sistem imunitar bine dezvoltat (copii) sau optim functional (batrani).
- Cancerul in general este prevenit. Licopenul protejeaza ADN-ul celular, impiedicand actiunea diferitilor factori mutageni (cancerigeni) la acest nivel. Pastrand integritatea ADN-ului, celulele nu sufera modificari atipice cu potential cancerigen crescut.
- Obezitatea si diabetul de tip II sunt cu succes combatute prin consumul de rosii. Aceasta nu inseamna ca daca veti consuma doar rosii veti elimina surplusul de kilograme, insa o dieta echilibrata care sa contina zilnic o rosie va va ajuta considerabil in lupta contra kilogramelor in plus.
- Tromboflebita: avand proprietati antiinflamatoare, rosia protejeaza vasele si previne tromboflebita. Atentie insa, nu incercati sa tratati tromboflebita (boala deja aparuta) prin consumul de rosii, caci aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala, astfel ca intelept este sa va prezentati cat mai repede la medic.
- Reumatismul: prin aceleasi proprietati antiinflamatoare rosiile amelioreaza boala reumatismala.
Tomatele prezinta si alte beneficii in afara de cele mai importante enumerate mai sus, fiind eficace in gripa, intepaturi de insecte, acnee, puncte negre, infectii urinare si calculi renali, constipatie, efectele tabagismului etc.
Un articol de Iulia D.
sursa: www.healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy:
Dieta pentru un par viguros si stralucitor
Cele mai simple si eficiente trucuri de slabit
Semnele deficitului de calciu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?