IN ACEST ARTICOL:
Pentru o viata sanatoasa si cat mai lunga un rol principal il are functionalitatea in conditii optime a aparatului cardiovascular. Mai exact, majoritatea oamenilor sufera de o patologie cardiovasculara, ceea ce le ingreuneaza viata, posibilitatile de distractie si imagine, frumusetea fiind in stransa legatura cu fluxul sanguin (ce depinde de sanatatea vaselor) si nutrientii transportati de acesta. Desi este cunoscut faptul ca alimentatia incorecta poate creste riscul bolilor cardiovasculare, este uneori dificil sa iti schimbi obiceiurile alimentare. Iata cateva sfaturi, usor de urmat, de care ar trebui sa tii cont daca iti doresti o inima sanatoasa.
Pestele este o alegere foarte buna pentru ca are cantitati mult mai mici de grasime, de acizi grasi saturati, de colesterol decat decat carnea rosie sau carnea de pasare. Anumite specii de peste sunt considerate protectoare pentru aparatul cardiovascular datorita continutului de acizi grasi omega-3, care scad colesterolul, trigliceridele si cresc HDL-colesterolul, adica acea fractiune a lipoproteinelor din sange care se opune aparitiei aterosclerozei si implicit bolilor de inima. Cele mai bogate specii in acizi grasi omega-3 sunt somonol si heringul. Altre surse sunt nucile, soia, uleiul de rapita.

Legumele – fasolea, mazarea si lintea – sunt surse bune de proteine vegetale, sunt lipsite de colesterol si foarte putine grasimi, fapt ce le face un bun substituent pentru carne.

3. Consuma mai multe fructe si legume

Acestea sunt cele mai importante surse de minerale si vitamine; sunt sarace in calorii si bogate in fibre.

O dieta bogata in fibre solubile, precum cele care se gasesc in fructe si legume, ajuta la mentinerea unui nivel normal de colesterol si reduce riscul bolilor de inima.

Este recomandat ca acestea sa fie consumate cat mai proaspete, dar si fructele si legumele congelate sau conservate sunt o alegere buna.

4. Alege cerealele integrale

Cerealele integrale reprezinta o sursa importanta de fibre si alti nutrienti. Aduc in acelasi timp vitamine si minerale precum tiamina, riboflavina, niacina, vitamina E, magneziu, seleniu, zinc si fier.
Poti creste cantitatea de cereale integrale din dieta alegand painea integrala in locul celei din faina alba, paste din grau integrale in locul celor normale sau orez brun il locul celui alb. Pentru micul dejun alege cerealele cu continut ridicat de fibre, precum cele din fulgi de ovaz, tarate, in locul celor indulcite artificial.

5. Diminua consumul de sare

Consumul ridicat de sare poate produce hipertensiune, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Reducerea cantitatii de sare din dieta este o parte importanta a unei alimentatii care sa-ti protejeze inima. Recomandarile cardiologilor pentru adulti vizeaza un consum de sare sub 2300mg pe zi. Poti obtine aceasta doza zilnica prin reducerea cantitatii de sare pe care o folosesti la gatit dar si prin alegerea unor alimente care contin mai putina sare.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri