De-a lungul timpului alimentatia omului a suferit o evolutie paralela cu rata dezvoltarii tehnologice. Daca la inceput hrana venea exclusiv din natura, in ultima vreme o buna parte din alimente provin mai degraba din laboratoare de inginerie genetica decat din mediu natural. Omul s-a preocupat dintotdeauna de ameliorarea si selectionarea acelor specii, vegetale sau animale, pe care le-a socotit a raspunde cel mai bine nevoilor sale de subzistenta. Dar numai in ultimele doua decenii, odata cu formidabilul avant al geneticii, s-a putut obtine, prin manipulari specifice, mai intai in laborator, apoi si pe terenurile de cultura, organisme cu alte caracteristici decat cele naturale. Acestea sunt denumite OMG, adica organisme modificate genetic.
Nici soia nu a scapat asaltului tehnologic si noi varietati modificate genetic au fost depistate ca si cauza a mortalitatii infantile, cresterea agresivitatii si pierderea instinctului matern la cobaii testati. Acest tip de soia a fost autorizat pentru cultivare si in Romania, pana in 2007.

Desi efectele directe asupra oamenilor nu au fost serios evaluate, testele efectuate de cele mai mutle ori pe cobai atrag atentia asupra pericolului reprezentat de consumul organismelor modificate genetic. Morfologia i structurile biochimice ale cobailor sint foarte asemntoare cu cele ale oamenilor, ceea ce este extrem de ingrijortor, mai ales in ce privete efectele asupra mamelor i bebeluilor nenscui, in contextul in care se urmrete introducerea de cat mai multe OMG in alimentaia uman, din raiuni comerciale.


Un articol de Ciprian Chitu

sursa: www.healthy.ro

Va recomandam si alte articole de pe HEALTHY:

Dieta Day Light
Ai idee ce mananci?
5 secrete pentru a slabi mai usor

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri