IN ACEST ARTICOL:
Cu o aparenta sofisticata, dar in acelasi timp misterioasa, acesta licoare iti poate trezi toate simturile in momentul experientei gustative, dupa masa, eventual insotita de un trabuc bun. Insa pentru a o putea savura la adevarata valoare, nu ar fi rau sa cunosti cateva lucruri destul de putin cunoscute, despre cea mai fina bautura distilata din lume, asa cum este ea cunoscuta.
Procesul de distilare este complex. Acesta se imparte in doua etape. Mai intai se realizeaza prima distilare in urma careia se obtine un produs cu o concentratie alcoolica de aproximativ 30 de grade. Dupa cea de-a doua distilare, produsul incolor rezultat va avea aproximativ 70 de grade. In Italia acest produs se consuma fara maturare, fiind cunosut sub denumirea Grappa.

Insa pentru a deveni Cognac distilatul trebuie “imbatranit”. Maturarea se face in butoaie de stejar si cuprinde trei etape. Prima este extractia, pe parcursul careia se realizeaza transferul de tanin de la lemn catre bautura, in aceasta prioada obtinandu-se gustul si culoarea brun-aurie specifica. A doua perioada poarta numele de imbatranire, timp in care are loc hidroliza si reorganizarea chimica, in urma carora sporeste aroma. Ultima perioada a maturarii poarta numele de oxidare. In acest moment se obtine buchetul final. In final, Cognac-ul este imbuteliat in sticle si nu mai are contact cu aerul.

Timpul minim de maturare este de 2 ani si jumatate. Insa acesta poate ajunge chiar si la peste 50 de ani. Cu cat timpul este mai mare cu atat calitatile “licorii” vor fi mai apreciate, iar bautura va fi mai fina. Odata pus in sticle, Cognacul poate fi pastrat pentru un termen nelimitat, fara a-si modifica calitatile obtinute aterior. Odata desfacuta, sticla cu alcool trebuie consumata in 2, 3 saptamanii, contactul cu aerul ducand la pierderea calitatilor Cognacu-lui.

Cognacul are o clasificare speciala, dar aceasta nu este recunoscuta oficial. Pe etichetele sticlelor de Cognac se vor gasi urmatoarele simboluri:

- V.S - “very special”. Acesta este un cognac tanar, a carui maturare a durat minimum 2 ani si jumatate si maximum 5 ani.
- V.S.O.P - “very special old pale”. Reprezinta un Cognac a carui varsta este cuprinsa intre 5 si 10 ani.
- NAPOLEON - (RESERVE) este un coniac premium cu o perioada minima de maturare de 6 ani, ajungand pana la 20 de ani.
- X.O. - reprezinta cel mai batran coganac, a carui vechime variaza intre 20 si 50 de ani. Cognac-ul X.O. Are cea mai complexa aroma si buchet.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri