Insa pentru a deveni Cognac distilatul trebuie “imbatranit”. Maturarea se face in butoaie de stejar si cuprinde trei etape. Prima este extractia, pe parcursul careia se realizeaza transferul de tanin de la lemn catre bautura, in aceasta prioada obtinandu-se gustul si culoarea brun-aurie specifica. A doua perioada poarta numele de imbatranire, timp in care are loc hidroliza si reorganizarea chimica, in urma carora sporeste aroma. Ultima perioada a maturarii poarta numele de oxidare. In acest moment se obtine buchetul final. In final, Cognac-ul este imbuteliat in sticle si nu mai are contact cu aerul.
Timpul minim de maturare este de 2 ani si jumatate. Insa acesta poate ajunge chiar si la peste 50 de ani. Cu cat timpul este mai mare cu atat calitatile “licorii” vor fi mai apreciate, iar bautura va fi mai fina. Odata pus in sticle, Cognacul poate fi pastrat pentru un termen nelimitat, fara a-si modifica calitatile obtinute aterior. Odata desfacuta, sticla cu alcool trebuie consumata in 2, 3 saptamanii, contactul cu aerul ducand la pierderea calitatilor Cognacu-lui.
Cognacul are o clasificare speciala, dar aceasta nu este recunoscuta oficial. Pe etichetele sticlelor de Cognac se vor gasi urmatoarele simboluri:
- V.S - “very special”. Acesta este un cognac tanar, a carui maturare a durat minimum 2 ani si jumatate si maximum 5 ani.
- V.S.O.P - “very special old pale”. Reprezinta un Cognac a carui varsta este cuprinsa intre 5 si 10 ani.
- NAPOLEON - (RESERVE) este un coniac premium cu o perioada minima de maturare de 6 ani, ajungand pana la 20 de ani.
- X.O. - reprezinta cel mai batran coganac, a carui vechime variaza intre 20 si 50 de ani. Cognac-ul X.O. Are cea mai complexa aroma si buchet.
Ce își doresc gravidele din România pentru copiii lor. Psiholog: Resimt o responsabilitate imensă de a-și ști copilul în siguranță pe viitor
Irina, eleva de 10 ce vine zilnic la școală de la 15 kilometri distanță, își dorește ca într-o zi să fie studentă la Teatru
Inima Copiilor strânge 10.000 de promisiuni pentru extinderea secției de Cardiochirurgie de la Marie Curie
Arhetipurile în mentalul colectiv românesc. Alegerile și fricile românilor