Istoria Cognac-ului se pierde in timp. Undeva in secolul al-XV-lea, Franta era cunoscuta ca cea mai mare producatoare si exportatoare de vin. Transportul vinului se realiza pe mare, insa din pricina duratei foarte mare a unei calatorii si a depozitarii vinurilor in butoaie cu volum foarte mare, acestea isi pierdeau din calitatea initiala. Insa o idee care avea sa duca la nasterea Cognac-ului incepuse sa prinda contur: dubla rafinare a vinului a fost cheia spre succesul actual al acestei bauturi. Dupa ce vinul era dublu distilat si transportat la destinatie, acesta era diluat cu apa pentru a recapata intr-o oarecare masura calitatile initiale. Insa in scurt timp, cei care urmau sa savureze licoarea au constatat ca transpotul in butoie de stejar confera procesului distilarii noi calitati, ceea ce a dus in mod firesc la consumul cognacului in forma pura.
Odata cu trecerea timpului procesul de fabricare al bauturii a dezvoltat o standardizare foarte stricta. Astfel, pentru ca distilatul din vin sa poata purta numele de Cognac trebuie respectate cateva reguli stricte. Strugurii din care este realizat trebuie sa fie dintr-un anumit soi sau combinatie de soiuri, alambicul in care se realizeaza distilarea este realizat din cupru, iar butoaiele trebuie sa fie din lemn de stejar, deoarece umiditatea interioara pe care acestea o pastreaza este un element esential al procesului de maturare. Pentru ca la fabricarea Cognac-ului este folosit focul, acesta mai poarta si numele de vin ars. Toate bauturile fabricate in acest mod poarta numele generic de Brandy.
In momentul de fata, Franta mai dispune doar de 80.000 ha unde se cultiva strugurii din care se realizeaza Cognac-ul. Aceasta suprafata se imparte in sase regiuni: Grande Champagne, Pettite Champagne, Borderies, Fine bois, Bon Bois, Bois Ordinaries. Vinul din care se realizeaza Cognac-ul nu intra in categoria vinului de masa, fiind special conceput pentru obtinerea produsului final.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară