Oricat de ciudat ar suna, ingredientul preferat al americanilor si mai nou si al nostru, initial, nu continea rosii. Era un simplu sos care nu avea ca ingredient principal rosia.
Oricat de ciudat ar suna, ingredientul preferat al americanilor si mai nou si al nostru, initial, nu continea rosii. Era un simplu sos care nu avea ca ingredient principal rosia.
Aproape orice american are o sticla de ketchup in frigider si este cel mai popular condiment al lor.

De unde?

Acest cuvant ketchup vine de la un cuvant chinezesc care inseamna un sos murat de peste. In anul 1960 a fost pentru prima data acest cuvant mentionat in scris. Marinarii englezi au descoperit acest sos minune si au transmis mai departe reteta.

Cel mai important moment al acestui sos este adaugarea rosiilor, lucru care s-a intamplat in anul 1703.
Prima reteta de ketchup a fost scrisa in anul 1727. Retetele au continuat sa apara predominand cele cu ciuperci in Marea Britanie si cu rosii in USA. Un fermier s-a oferit sa-l vanda in sticle in anul 1830 cu un pret cuprins intre 33 si 50 de centi.
Intr-o prima faza a avut o consistenta asemanatoare cu sosul de soia si era numit si sos de soia.

Legat de numele sosului exista variatii precum : catsup, katsup, catshup, kecap

Cine consuma cel mai mult ketchup?

Copiii consuma cu aproximativ 50% mai mult decat adultii. Cei tineri consuma ketchup aproape cu orice fel de mancare, in special cu pizza sau cartofi prajiti.

Ingredientele de baza pe care ar trebui sa le contina un ketchup sunt urmatoarele ( conform unei dispozitii a guvernului american) :

  • sos de rosii fiert
  • zahar
  • otet
  • arome de ceapa
  • scortisoara
  • ghimbir


Ketchup-ul contine un antioxidant excelent contra radicalilor liberi care pot sa ameninte dezvoltarea celulelor. Astfel ajuta contra cancerului, bolilor de inima si a imbatranirii premature. Totusi daca adaugam ketchup peste hamburger sau cartofi prajiti nu transformam aceste preparate in mancare sanatoasa.

Stiati ca...

  • 97% dintre americani consuma ketchup
  • Sosul contine un acid care ajuta la curatarea si stralucirea ustensilelor din cupru.
  • O persoana consuma 3 sticle pe an
  • In anul 1992 vanzarile de ketchup au fost de 723 de milioane $

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cele mai încurajatoare citate despre succes Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri