Printre sortimentele de vinuri din Romania se numara: Busuioaca, Tamaioasa, Feteasca, Grasa, etc . Grasa este considerat o adevarata comoara a viticulturii romanesti, cu un gust de miez de nuca, catifelat si deosebit in toate sensurile.
Meseria de degustator al vinului
Aceasta meserie are la baza o istorie proprie dar si nenumarate legende. Un calugar iscusit chiar si-a putut da seama, gustand dintr-un butoi mare cu vin ca in acesta se afla bucati de piele si de de fier. Intr-adevar, dupa ce butoiul a fost golit, la fundul acestuia s-a gasit un siret de piele de care era legata o cheie. Aceasta pasiune te poate face sa stii la perfectie toate tipurile de vin, uneori chiar si de unde provin.
Care este procedeul? Vinul trebuie sa fie pus intr-un pahar incolor si cu picior, in forma de lalea. Incolor pentru a se putea vedere cu exactitate culoarea vinului, cu picior pentru a fi bine tinut cand este privit si forma de lalea pentru ca mirosul sa fie pastrat mai bine. Vinul se roteste putin pentru a simti mirosul si a se determina cantitatea de alcool. Mirosul iti ofera informatii legate de vechime, soi sau calitate.
Cea din urma etapa si cea mai importanta este degustarea. Gustul este cel care iti ofera informatiile necesare pentru a da o parere finala privind vinul din pahar.
Vinul este mereu apreciat pentru gustul si placerea oferita atat timp cat nu facem excese.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.