Ritualul simplu de a pregăti ceva de mâncare și mai apoi de a sta împreună cu cei dragi la masă îți oferă ocazia de a comunica, de a dezvolta relații emoționale și afective. Totuși, acțiunea de a găti pentru sau cu cineva începe să fie din ce în ce mai mult uitată, într-o perioadă în care oamenii sunt tot mai ocupați cu alte griji cotidiene, precum serviciul care ocupă toată ziua, dusul copiilor la școală, treburile casnice etc. Iată două motive pentru care ar trebui să redescoperim plăcerea de a găti cu și pentru altcineva.
Mi-am pus sufletul în farfurie
Să uităm pentru o clipă de faptul că timpul nostru este limitat. Și că, uneori, nu mai avem energie să pregătim o cină pentru familia noastră. Asta pentru că acum dispunem de o varietate de mijloace de a scurta timpul de preparare, precum gama largă de legume congelate, în conserve sau deja pregătite la aburi, care ne poate ajuta să gătim mâncăruri delicioase pentru cei dragi. Dar dincolo de a împărți o masă împreună, gătitul pentru persoanele speciale din viața noastră ne oferă posibilitatea de a aprofunda și mai mult legătura cu ei. Un bucătar celebru spunea că nu există nimic mai intim decât să gătești pentru cineva. Pentru că este un mod de a împărtăși anumite fațete ale identității tale, ceea ce te face unic și ceea ce ți-este foarte aproape de inimă. Nu degeaba există și celebra: „Food is Love”. Cred că toți ne-am gândit cel puțin o dată în viață că mamele sau bunicile noastre își exprimau iubirea față de noi pregătindu-ne un fel de mâncare sau un desert preferat. Mâncarea este mereu asociată cu trăirile emoționale. A găti pentru cineva înseamnă să îți pese de fericirea lui, este un mod de a-i arăta că ești atent la ceea ce face sau spune și la plăcerile lui. Cumva, acest lucru definește o legătură strânsă între doi oameni. Cu condiția să existe și reciprocitate, evident, pentru a putea împărți mai mult decât mâncarea.
Devenim prieteni după ce mâncăm împreună
Cu prietenii sau cu cei din familie, gătitul împreună ajută la aprofundarea relației, îți permite să-l vezi pe celălalt dintr-o perspectivă diferită. Împărțirea cât mai fluid posibil a spațiului restrâns al bucătăriei, luarea unor decizii comune în ceea ce privește felurile de mâncare pregătite, dar și a sarcinilor fiecăruia sunt lucruri care creează apropiere. Nu este vorba despre a găti unul lângă celălalt, fiecare concentrat pe rețeta lui, ci de a participa împreună la realizarea unui preparat delicios. Acest lucru poate fi o sursă de inspirație pentru oricare dintre voi. Gătitul cu altcineva este o experiență de viață deloc banală, care necesită o anumită formă de compromis: să accepți să faci ceva și altfel, să predai controlul altcuiva, iar cei care sunt obișnuiți să gătească singuri știu asta, să fii deschis să înveți lucruri noi și mai ales să accepți să te schimbi pentru altcineva.
Dacă un proverb celebru spunea că „Suntem prieteni după ce mâncăm împreună”, cred că putem spune că, de fapt, putem deveni cu adevărat apropiați în momentul în care am reușit să gătim împreună. Și aceasta este una din virtuțile bucătăriei!
Sursă foto: Bonduelle
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară