17 Martie 2021 publicat în Lifestyle culinar 66 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Bucătăria românească este una destul de diversă, deoarece cuprinde atât bucate de zi cu zi, cât și preparate speciale, servite în zi de sărbătoare. În plus, multe dintre obiceiurile noastre culinare au influențe din alte culturi gastronomice, cu care poporul român a intrat în contact de-a lungul istoriei. 

Iată care sunt cele mai populare preparate românești, pe care nu ai cum să nu le iubești!

Ciorba de burtă

Ciorba de burtă este una dintre cele mai iubite preparate românești, însă, este destul de greu de preparat. Această mâncare are origini turcești, însă rețeta a fost modificată de români, prin adăugarea de lămâie sau oțet, zarzavaturi și mult usturoi.

Cel mai dificil aspect în ceea ce privește prepararea ciorbei de burta este curățarea și fierberea burții, care trebuie să fie spălată de mai multe ori, rasă cu sare și pusă apoi pentru 2-3 ore, într-un vas cu apă și bicarbonat de sodiu. Apoi, după ce carnea s-a limpezit, ea poate fi pusă la fiert, împreună cu celelalte ingrediente.

Tochitura

În lunile reci de iarnă, tochitura este felul de mâncare preferat al românilor, deoarece acest preparat are un conținut ridicat de grăsimi și proteine. Tochitura se prepară din carne de porc, costiță și cârnați – toate fiind prăjite în tigaie sau ceaun. La final, tochitura se servește cu mămăligă, ouă ochiuri, brânză de burduf sau telemea, alături de o porție de murături sau un mujdei de usturoi.

Mămăliga cu brânză și smântână

Simplu de preparat, mămăliga cu brânză și smântână este cel mai popular aperitiv din meniurile restaurantelor cu specific românesc. Acest fel de mâncare este sățios și poate fi consumat și de cei mici, fiind un preparat bogat în nutrienți.

Pentru acest preparat poți folosi orice fel de brânză, de la telemea la caș dulce, până la brânză proaspătă de vaci sau de burduf. Iar cu o lingură de smântână de Ibănești, mămăliga va căpăta și mai multă savoare.

Cârnații de Pleșcoi

Cârnații de Pleșcoi sunt un soi de cârnați afumați, produși dintr-un amestec de carne de oaie și vită, condimentați cu ardei roșu, usturoi și cimbru. Din 2019, acest preparat a fost inclus în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată, la fel ca salamul de Sibiu și magiunul de prune Topoloveni.

Micii

Micii sunt un produs specific pentru zona Balcanilor, având cel mai probabil origini sârbești, însă, în țara noastră, sunt considerați a fi un preparat tradițional românesc. Legenda spune că micii au apărut prima dată la noi, în secolul al XIX-lea, la restaurantul La Iordachi, atunci când bucătarii au constatat că au rămas fără mațe pentru cârnați, așa că au pus carnea tocată și rulată, direct pe grătar.

Micii sunt preparați de obicei din mai multe tipuri de carne – vită, oaie sau porc, dată de două ori prin mașină și amestecată cu sare, piper, cimbru, chimion și ienibahar. În țara noastră micii se servesc simplu – cu pâine și muștar, însă, pot fi consumați și alături de o salată de varză sau murături.

Sarmalele

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor, fiind servite mai ales în zile de sărbătoare. Acestea sunt preparate din carne tocată, amestecată cu orez și mirodenii, învelită apoi în varză murată, sau în frunze de viță de vie, spanac sau ștevie.

Însă, în țara noastră există și varianta de sarmale de post, pentru care gospodinele înlocuiesc carnea cu ciuperci sau păsat de porumb.

Piftia

La fel ca sarmalele, și piftia este un preparat servit în zile de sărbătoare, mai ales de Crăciun. Piftia este o specialitate din carne și legume, în aspic – obținută prin fierberea îndelungată a bucăților de carne, alături de legume, oase și cartilagii, până când se formează o zeamă groasă și gelatinoasă. Aceasta este condimentată apoi cu usturoi și turnată în vase rotunde, fiind păstrată la rece, până când gelatina se întărește.

Așadar, de pe mesele românilor nu lipsesc preparatele pe bază de carne – precum micii, cârnații sau sarmalele, dar nici mămăliga, pe care o servim atât cu brânză și smântână, cât și cu preparate din pește, cu ouă sau cu tochitură.

Foto: Mirdatod


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri