Carnea este una dintre cele mai bune surse de proteine. Iar când vine vorba de o opțiune la îndemână, pe care o poți prepara în diverse feluri și care nu îți dă bătăi de cap, carnea de pui este cu siguranță câștigătoare în comparație cu cea de porc sau vită. Fie că alegi să gătești puiul întreg sau nu, există o sumedenie de rețete pe care le poți încerca.
Mai mult decât atât, carnea de pui este populară și pentru un alt motiv: o poți prepara destul de simplu și rapid. Bineînțeles, dacă folosești și metodele potrivite. În acest fel poți să prepari cina în numai 30 de minute sau poate chiar mai puțin. Iată metodele pe care ți le recomandăm:
Pe grătar
Pentru un gătit rapid și pentru a putea curăța repede resturile, poți prepara puiul pe grătar. Bineînțeles, ai alternativa grătarului clasic, cu cărbuni încinși, dar și opțiunea de a prepara puiul pe un grill electric sau într-o tigaie grill. Pentru pieptul de pui ai nevoie doar de aproximativ opt minute pe fiecare parte.
Singurul aspect de care trebuie să ții cont înainte să treci la treabă este să marinezi carnea de pui. În caz contrar, aceasta nu va fi foarte aromată și nici destul de fragedă. Pentru o carne gustoasă, ar fi indicat să lași puiul la marinat peste noapte, în orice tip de marinadă preferi.
Cu aer cald
Un pui cu adevărat sănătos este cel pentru care nu folosești ulei în timpul procesului de gătire, ci doar aer cald. Avantajul este că vei obține un pui extrem de crocant, precum cel prăjit în ulei, cu până la 90% mai puține grăsimi. Iar pentru această metodă de gătire ai nevoie de o friteuza cu aer cald care te ajută să gătești puiul de 1,5 ori mai repede decât într-un cuptor datorită tehnologiei cu încălzire instantanee și a fluxului de aer rapid.
Cu un astfel de aparat poți rumeni, coace sau prăji carnea de pui, care, datorită aerului cald, va fi fragedă la interior și crocantă la exterior. Iar dacă trebuie să gătești pentru întreaga familie, o astfel de friteuză îți permite să gătești chiar și un pui întreg. Scapi rapid de grija pregătirii unei cine copioase, care să fie pe placul tuturor.
La tigaie
Puiul pregătit la tigaie reprezintă o altă alternativă simplă pentru care poți opta, fie că alegi să sotezi carnea sau să o gătești în stil stir-fry, alături de un mix de legume. Totuși, rezultatele rapide depind și de grosimea cărnii, ceea ce înseamnă că ar fi indicat să o tai în bucăți cât mai mici dacă vrei să fie gata în doar câteva minute.
În plus, spre deosebire de cuptorul tradițional, nu trebuie să aștepți câteva minute bune până când se încălzește. Tigaia se încinge într-un minut. Pune cuburile de carne de pui, împreună cu câteva bucăți de broccoli sau orice legume preferi, adaugă sosul și ai pregătit o rețetă simplă pentru cină. Separat, mai poți pregăti o garnitură de orez.
Pui pe sare
În cazul în care nu ai mai auzit de acest tip de preparare a puiului, e bine de știut că poți obține o friptură de pui fragedă, suculentă și rumenă. Simplitatea acestei metode de gătire stă în faptul că ai nevoie doar de o tavă, o cantitate generoasă de sare și, bineînțeles, un pui întreg.
Nu trebuie să îți faci griji că puiul va fi prea sărat sau prea sec. Dimpotrivă, carnea va fi suculentă, iar sarea va absorbi toate lichidele care ies din pui, astfel că rezultatul va fi asemănător unui pui bine rumenit. Eventual, poți unge carnea de pui cu sosul preferat sau cu diferite condimente.
Așadar, ai la îndemână diferite metode simple și rapide de gătire a puiului, de la tradiționalul grill și până la alternativa sănătoasă a puiului gătit cu aer fierbinte, dar care este la fel de gustos precum cel prăjit.
Sursă foto: By Dmitry Zimin /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară