IN ACEST ARTICOL:
Ușor de transportat și deosebit de practice, furculițele, cuțitele și lingurile din plastic sunt peste tot, deși efectele asupra mediului înconjurător sunt devastatoare.

Le folosești când iei masa la job, la picnic, când mergi la munte sau în diverse călătorii sau chiar pentru o gustare rapidă acasă, chiar dacă te expui la anumite riscuri. Pentru că nu trebuie să fie spălate, ci doar aruncate la coșul de gunoi, este mai comod să mănânci cu tacâmurile de unică folosință decât cu unele din inox. Însă, faci mai mult rău decât ți-ai imagina. Vezi mai jos exact de ce!

Se rup prea ușor

Abia ai așteptat să vină mâncarea comandată, te așezi la masă și, în timp ce savurezi preparatele gustoase, auzi, întâi, un mic pocnet și, apoi, vezi că furculița ta nu mai are un dinte. Practic, nu mai poți să mănânci. Cel mai probabil, îți este cunoscută o astfel de situație, pentru că multe tacâmuri din plastic nu rezistă la temperaturi mari sau la o utilizare forțată, cum se întâmplă la unel alimente. De aceea, pentru că în astfel de cazuri vei lua imediat o furculiță din inox ca să termini de mâncat, mai bine renunță, definitiv, la tacâmurile de unică folosință.

Te expui unor riscuri 

Situația descrisă mai sus este dintre cele amuzante și fără să prezinte un pericol major. Se poate, însă, și altfel. Uneori, se poate rupe o bucată mică de plastic dintr-o furculiță de unică folosință, pe care să o înghiți ușor, odată cu mâncarea. Este un scenariu plin de riscuri, dar realist. O bucată mică de plastic îți poate răni esofagul, sau, odată ajunsă în stomac, îți poate provoca o perforație intestinală. Pentru că, în astfel de cazuri, sunt necesare intervenții chirurgicale, ar trebui să te mai gândești dacă, de acum încolo, vei utiliza tacâmuri de unică folosință. 

Contribui la distrugerea mediului

Tacâmurile de unică folosință sunt prea mici pentru a putea fi reciclate, ceea ce înseamnă că impactul lor asupra mediului este fatal. Odată ajuns în sol sau ape, plasticul se descompune în particule toxice, vinovate de poluarea mediului înconjurător și, implicit, a resurselor pe care și tu le folosești pentru a supraviețui. 

În plus, conform studiilor, plasticul se regăsește în 90% din reziduurile acumulate din oceane, iar peste 1 milion de animale marine mor, anual, după ce ingerează articole din plastic. 

Așa că, de fiecare dată când cumperi sau folosești obiecte din plastic, contribui la otrăvirea mediului înconjurător și, implicit, a oamenilor. Pentru a-ți fi mai ușor să adopți un stil de viață eco-friendly, începe prin a înlocui tacâmurile de unică folosință cu unele pe care le poți utiliza o perioadă lungă de timp.

Arunci bani pe obiecte care nu rezistă

Poate consideri că un pachet de furculițe sau linguri din plastic nu costă mult, însă, având în vedere că le folosești o singură dată, le vei cumpăra des. Cum orice ban pus deoparte contează, nu ar fi rău să renunți la folosirea unor lucruri de care nu ai neapărată nevoie. În plus, în loc să dai banii pe tacâmuri de plastic, îi poți folosi pentru a cumpăra încă un set de furculițe din inox sau pentru a comanda ceea ce îți dorești de la restaurantul tău preferat. Dacă ești din Iași, poți comanda mâncare prin Food Panda la job sau acasă, mai ales, dacă nu ai prea mult timp la dispoziție.

Acum, că știi cât de dăunătoare și, până la urmă, puțin folositoare, sunt tacâmurile de unică folosință, ai toate motivele să nu le mai pui niciodată în coșul de cumpărături. Nu doar că îți vei proteja sănătatea, ci vei urma trendul natural de a trăi cât mai eco. Produsele din plastic de unică folosință vor fi interzise din 2021 la nivelul Uniunii Europene, așa că ai, cel puțin, un alt motiv să te dezobișnuiești să le folosești

Foto fr si main: Photo by Brian Yurasits on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri