Deserturi și dulciuri care se servesc în mod tradițional în țările lumii cu ocazia Sărbătoririi Paștelui:

Dacă într-un articol anterior porneam într-o călătorie gastronomică în jurul lumii prezentându-vă câteva dintre cele mai delicioase deserturi de Crăciun care se servesc în diverse zone de pe glob, iată că astăzi va invităm să pornim împreună într-o altă călătorie culinară și dulce. De data aceasta, vă prezentăm deserturi și dulciuri care se servesc în mod tradițional în țările lumii cu ocazia Sărbătoririi Paștelui, urmând ca atunci când vom avea din nou ocazia să le degustăm la ele acasă sau să le preparam chiar noi, de ce nu?

Deserturi de Paște din jurul lumii 

Paskha (Rusia)

Paskha este un desert tradițional cu brânză care se servește de Paște în Rusia și poate fi deopotrivă gătit sau negătit. Conține multă brânză îndulcită, dar și unt, ou, smântână, stafide, migdale și diverse condimente, iar ocazional și fructe confiate. Albul brânzei este un simbol al purității lui Iisus, iar forma de piramidă în care se prezintă desertul simbolizează mormântul lui Iisus.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Lumina pe care o porți în sufletul tău este mai puternică decât răutățile celor din jur Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci
Foto: By Maslova Valentina /Shutterstock

Chifle însemnate cu o cruce (Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord)

Aceste pâinici având o cruce deasupra sunt îndulcite și aromatizate cu diverse mirodenii și fructe precum stafide sau struguri. Se servesc în mod tradițional în Vinerea Mare, dar și de Paști, în țări precum Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Irlanda, Australia, Canada, India și chiar și în Africa de Sud sau Statele Unite ale Americii. Sunt consumate de regulă calde, cu un strop de unt..

Foto: By Natasha Breen /Shutterstock

Paska (Ucraina)

Paska este nelipsită de Paște de pe mesele creștinilor din Ucraina, dar și din alte țări ortodoxe care au fost influențate de cultura fostului Imperiu Bizantin. Nu ne miră astfel că regăsim pasca și în România, Georgia, Armenia, Rusia sau chiar și în Turcia și Iran. Rețeta tradițională ucrainiană este diferită de cea românească, conținând lapte, unt, ouă, făină și zahăr și având deasupra o glazură generoasă.

13 Mantre pentru a trăi fiecare zi cu liniște în suflet, gânduri pozitive în minte și iubire în inimă Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Când ai uitat să mai crezi în miracole, Universul îți oferă cele mai frumoase surprize!

Foto: By alisafarov /Shutterstock

Ma'amoul (Liban)

Mă'amoul sunt niște prăjiturele delicioase umplute, asemănătoare fursecurilor, răspândite și îndrăgite în lumea arabă și în diverse forme.  Deseori umplutura este din curmale sau fistic/ nuci, iar ocazional și din migdale sau smochine. Sunt deosebit de apreciate micuțele menenas, mamoule cu umplutură de curmale. Prăjiturelele Mă'amoul sunt servite de creștinii din Liban de Paște și Crăciun, iar de musulmani cu ocazia Eid.

Foto: By rontav /Shutterstock

Mämmi (Finlanda)

Mammi este un adevărat răsfăț de Paști pentru finlandezi și considerat a fi desertul lor tradițional pentru această sărbătoare. Este preparat din făină de secară, apă, coajă de portocală, melasă și pudră de malț de secară. Se consumă în general rece cu lapte sau smântână.

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Cuvintele au puteri magice! Cărți pe care fiecare femeie ar trebui să le citească Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit

Foto: By Elina Manninen /Shutterstock

Sakotis (Lituania)

Sakotis (sau raguolis) impresionează cu siguranță prin forma sa specială, de copac. Este un tort tradițional preparat din ou, unt, făină, zahăr și smântână.

Foto: By rainbow33 /Shutterstock

Potica (Slovenia)

Potica este un preparat specific Sloveniei, un fel de cozonac sau de ruladă cu umplutură de nuci, tarhon, brânză dulce și proaspătă, semințe de dovleac sau mac. Este nelipsit de pe mesele de Paști sau Crăciun.

Foto: By Dani Vincek /Shutterstock

Pacoca de Amendoim (Brazilia)

Paçoca se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din Brazilia mai ales datorită texturii sale uscate și dulci. Sunt un fel de bomboane preparate din alune sfărâmicioase, zahăr și sare, de multe ori realizate în formă de dop de plută. Desertul datează din perioada colonială.

Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești! Idei creative și super adorabile de cadouri de Paște pentru copii Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

Foto: By EVELYN CALIMAM SAMPAIO /Shutterstock

Pizzelle (Italia)

Evident că nimic nu poate surclasa celebrul Panettone, îmbogățit din plin cu stafide și fructe confiate, atunci când vine vorba de deserturi italiene servite de sărbătoarea Paștelui. Dar în multe locuri ale Italiei, italienii pun pe mese de Paște și aceste frumoase și delicate pizzelle, cu aromă de anason sau vanilie/ coajă de lămâie/ migdale sau ciocolată, în funcție de rețetă. Se coc în forme speciale, iar printre ingredientele de bază se numără făina, untul sau uleiul și zahărul. 

Foto: By alisafarov /Shutterstock

Mona de pascua (Spania)

Mona de Pascua este un desert de Paște specific Spaniei și consumat îndeosebi în Catalonia, Valencia și Murcia în prima și a doua zi de Paște. Se pare ca deșertul a început să fie preparat încă din secolul al XVIII-lea. Este decorat cu ouă fierte, dar astăzi, în unele zone, ouăle fierte sunt înlocuite ocazional și de ouă de ciocolată.

Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București

Foto: By nito /Shutterstock

Tsoureki (Grecia)

Tsoureki mai este cunoscut în Grecia sau în comunitățile grecești din alte țări și drept “pâinea Paștelui”. Desertul este preparat dintr-un aluat dulce pe baza de făină, lapte, unt și zahăr și înmiresmat cu coajă de portocală sau Mahleb. Tsoureki mai poate fi întâlnit și în Turcia, Armenia și alte țări din Orientul mijlociu.

Foto: By rawf8 /Shutterstock

Capirotada (Mexic)

Capirotada (sau "Capirotada de vigilia") este un preparat Mexican tradițional, o budincă de pâine care se servește în special în Vinerea Mare. Are o aromă aparte datorită unor condimente precum scorțișoară, piloncillo (zahăr nerafinat din trestie de zahăr), cuișoare și nuci/migdale. Preparatul este îmbogățit și cu multe fructe uscate (uneori și proaspete) precum mere, stafide, curmale, migdale, semințe de pin sau nuci pecan.

Brandul de suplimente Good Routine®, creat de Secom® Healthcare Group, își extinde prezența pe piața internațională prin listarea pe Amazon ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu!

Foto: By Esdelval /Shutterstock

Babka (Polonia) 

Babka este o pâine împletită dulce sau un fel de cozonac cu o împletitură specifică și care nu lipsește de pe mesele de Paște ale creștinilor din Polonia. Umplutura poate fi de ciocolată, brânză dulce, mere sau zahăr îndulcit cu scorțișoară. Spre deosebire de cozonac, deasupra este decorat cu o glazură (sirop) de zahăr pentru ca aluatul să își mențină prospețimea și umiditatea. Desertul este popular și în comunitățile evreiești.

Foto: By Karniewska /Shutterstock

Figolla (Malta)

Figurinele Figolla sunt întâlnite peste tot în Malta în preajma sărbătorilor pascale. Aceste mici delicii de patiserie umplute cu marțipan vin în diverse forme precum inimi, cruci, stele sau peste, de obicei forme și simboluri asociate creștinismului și lui Iisus. Biscuitele este preparat din făină, unt, zahăr, vanilie, ouă, coajă de vanilie și apă și decorat cu glazură de zahăr sau de ciocolată.

Foto: By Kira_Yan /Shutterstock

Semla (Suedia)

Regăsim Semla în mai multe zone ale Europei de Nord, iar în Suedia preparatul este specific bucătăriei naționale. Semla este un fel de chiflă preparată din făină de grâu, tăiate pe din două și umplută cu o mixtură obținută din lapte și pastă de migdale, peste care se adaugă frișcă. La final, se pudrează cu zahar, iar ocazional este servită în lapte fierbinte. Un deliciu!

Foto: By rontav /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri