Legumele pregătite pe grătar au un gust cu totul deosebit, de care te vei îndrăgosti.

Mâncarea preparată acasă este foarte gustoasă, dar nu e mereu și cea mai sănătoasă. Chiftelele cu sos, salata de boeuf sau ciorba de burtă sunt toate mâncăruri foarte populare în România, dar sunt totodată și foarte bogate în calorii. Totuși, poți să începi să mănânci mai sănătos acasă fără să faci compromisuri în privința gustului.

Spre exemplu, dacă vei înlocui tigaia în care încingi ulei cu o tigaie grill, vei folosi mai puțină grăsime atunci când vrei să prăjești carne și te vei putea bucura și de gustul specific de grătar pe care nu îl poți obține de la o tigaie obișnuită. Preparatele pregătite pe grătar sunt gata mai repede și au o aromă deosebită, care nu poate fi obținută în niciun alt mod. Tocmai de aceea, este o idee foarte bună să le introduci în dieta ta de zi cu zi. Iată patru idei de mâncăruri sănătoase ce pot fi preparate pe grătar:

1. Legumele

Legumele pregătite pe grătar au un gust cu totul deosebit, de care te vei îndrăgosti. Acestea pot fi utilizate ca alternative mai sănătoase la alte garnituri, cum ar fi, spre exemplu, cartofii prăjiți, dar pot fi consumate și ca feluri de mâncare de sine stătătoare. Foarte multe legume pot fi gătite pe grătar, dar printre cele mai consumate se numără ardeiul gras, vinetele, ceapa, dovlecelul sau chiar roșiile.

Desigur, poate fi ineficient să faci focul de fiecare dată când vrei să pregătești ceva pe grătar, așa că dacă vrei să integrezi aceste preparate în dieta ta de zi cu zi, ar trebui să optezi pentru un grătar electric, pe care să îl poți porni și opri oricând dorești. Astfel, în zilele în care te grăbești și vrei să gătești ceva rapid, nu trebuie decât să pornești grătarul și să pui legumele pe el, iar în 15-20 de minute masa ta va fi gata.

2. Carnea

Nu orice carne este potrivită pentru grătar, cu atât mai mult dacă îți dorești să mănânci mai sănătos. Asta nu înseamnă însă că trebuie să renunți cu totul la carne. Sigur, ar trebui să renunți la carnea grasă, cum e ceafa de porc sau fleica, însă poți opta pentru carne mai slabă, cum e pieptul de pui sau de curcan, fără să faci compromisuri prea mari în privința gustului. Mai mult, carnea slabă pregătită pe grill este recomandată în mod regulat în cadrul dietelor, așa că poți folosi aceste preparate și pentru a slăbi.

3. Fructele de mare

Te vei îndrăgosti de fructele de mare pregătite pe grătar. Nu doar că sunt sănătoase, dar sunt și deosebit de gustoase, atunci când sunt preparate corect. Fie că vorbim de calamar sau caracatiță, fie de creveți sau crabi, toate pot fi puse pe grătar. Partea cea mai bună este că timpul lor de preparare este de regulă foarte scurt, de doar câteva minute.

Chiar și scoicile sau midiile pot fi preparate pe grătar. Tot ce trebuie să faci este să le speli bine, să le pui pe grătarul încins și să le scoți după două-trei minute, pe măsură ce se deschid.

4. Salată pe grătar

Cu siguranță vei fi surprins de acest tip de preparat, însă ar trebui să știi că folosind un grătar poți pregăti o salată într-un mod cu totul inedit, iar rezultatul final cu siguranță te va surprinde. Conform Greatist, pentru asta nu ai nevoie decât de o salată obișnuită pe care să o tai în jumătate, după care să o așezi pe grill, câte cinci minute pe fiecare parte. Apoi nu mai trebuie decât să-i adaugi un dressing, cum ar fi Caesar, Vinaigrette sau Tahini, iar salata este gata pentru servire.

Sursă foto: Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 4 idei de mâncăruri sănătoase pe care le poți prepara pe grătar.