În spiritul #traiesteverde, promovat de Vegis.ro, specialiștii celui mai mare site de produse naturiste au reinterpretat câteva dintre rețetele tradiționale, alcătuind un meniu de sărbători cu mai puține calorii și cu mai puțină presiune asupra sistemului digestiv. Piftia cu legume, un chec bogat în semințe sau o ruladă sănătoasă cu ciocolată se numără printre soluțiile propuse pentru transformarea mesei de Crăciun într-una delicioasă și sănătoasă.
Meniul de sărbători e de obicei unul complicat pentru sistemul digestiv, produsele tradiționale fiind bogate în calorii și grăsimi ce îngreunează misiunea organismului de a funcționa corect. Combinațiile culinare grele nu au efecte pozitive asupra noastră, iar specialiștii ne avertizează în fiecare an să consumăm preparatele de sărbători cu moderație.
Poate unora dintre noi ni se pare ciudat când auzim de un meniu dietetic de Crăciun, mai ales dacă suntem gurmanzi și unul dintre modurile în care ne place să ne bucurăm de sărbători e fix masa îmbelșugată. Medicii recomandă ca felurile de mâncare să fie consumate pe rând, nu toate o dată, iar alcoolul să nu fie nici el consumat în exces, întrucât încetinește procesul digerării alimentelor.
Iată 5 rețete savuroase și sănătoase de Crăciun!
Rețetă sănătoasă de sarmale
Sarmale cu linte, quinoa și sos de roșii
Foto: Shutterstock/ Lapina Maria
Ingrediente:
- foi de varză murată.
Ingrediente pentru umplutură:
- 150g linte maro;
- 90g quinoa;
- 235g bulion de legume;
- 1 ceapă mică tăiată cubulețe;
- 1 lingură ulei vegetal;
- 1 lingură oțet din vin;
- 1 linguriță paprika afumată.
Ingrediente pentru sos:
- 790g bulion de roșii;
- 1 lingură sirop de arțar sau alt îndulcitor la alegere;
- 1 linguriță și jumătate de oțet din vin;
- sare și piper după gust.
Mod de preparare:
1. Într-o cratiță mică fierbe lintea până apa dă în clocot. Apoi, la foc mic, lasă lintea să fiarbă în continuare aproximativ 35 de minute. Completează cu apă la nevoie, iar la final scurge lichidul în exces.
2. După același procedeu, bulionul de legume și quinoa se fierb separat în altă cratiță până dă în clocot iar apoi sunt lăsate să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute, până scade apa.
3. Caramelizează ceapa la foc mic timp de 5 minute într-o tigaie cu uleiul vegetal. În aceeași tigaie adaugă lintea, quinoa, oțetul din vin, paprika afumată și sare, respectiv piper după gust și amestecă.
4. Pentru obținerea sosului mixează toate ingredientele într-un castron și folosește jumătate din acesta pentru ungerea tăvii care va fi introdusă în cuptor.
5. Odată împăturite, acoperă sarmalele cu restul sosului și lasă-le la cuptor timp de o oră, acoperite cu un capac.
Citește mai departe
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară