Tort diplomat
Ingrediente:
-oua - 5 buc.
-zahar - 400 gr.
-lapte dulce - 400 ml
-gelatina - 50 gr.
-apa rece - 250 ml
-frisca lichida - 1 kg
-esenta de rom, vanilie, razatura de lamaie
-fructe la alegere (stafide, mere, banane, ananas,etc.)
-piscoturi - 20 buc.
Mod de preparare:
Gelatina se lasa la inmuiat circa 30 minute. Se formeaza un aparel din: lapte, oua, zahar si gelatina inmuiata in apa.
Aparelul se fierbe la foc mic, amastecand continuu pentru a nu se lipi, pana se ingroasa putin si dispare spuma formata la suprafata acestuia(aveti grija sa nu se imbranzeasca). Se lasa la racit pana cand acesta ajunge la o temperatura ca cea a corpului(a mainii).
Frisca batuta se amesteca cu aparelul aromatizat, se adauga fructele si se toarna intr-o forma(cratita) tapetata cu hartie si piscoturi. Se lasa la racit in frigider. Se scoate din forma si se orneaza.
Pofta buna!
Prajitura diplomat
Ingrediente:
-3 galbenusuri,
-250 ml lapte,
-200g zahar,
-1 l frisca lichida,
-2 plicuri crema de prajituri,
-2 plicuri gelatina
Mod de preparare:
Se bate galbenusul cu zahar si mirodenii dupa care se adauga laptele. Se pune totul la fiert pana se coaguleaza oul si se lasa la rece. Se pune gelatina la muiat in lapte (suc,apa) si se lasa 10 minute. Se adauga peste compozitia care s-a racit frisca dupa ce a fost batuta bine se amesteca cu plicurile de crema pentru prajituri care pot fi de acelasi fel sau diferite. Se ia o tava de cozonac care se imbraca in folie de aluminiu (tipla) sau pur si simplu treceti tava printr-un jet de apa. Se pune compozitia in tava si se da la rece 4 ore. la aceasta compozitie ies 2 tavi. Se orneaza cu frisca si fructe. Multumesc pe aceasta cale unei prietene turcoaice din constanta care mi-a oferit aceasta reteta si nu numai.
Sursa foto: TMAB2003
Tort diplomat cu piscoturi
Ingrediente:
-un pachet si jumatate de piscoturi savoiardi(600g)
-fructe(eu am folosit portocale,kiwi,ananas,struguri,pere)
-5 galbenusuri
-200g zahar
-6 linguri amidon
-500ml lapte
-vanilie
-500 ml frisca
-3 plicuri gelatina
SIROP:
-250 ml apa
-150 g zahar-arome/suc de fructe
DECOR:200 ml frisca, fructe
CREMA:
-punem laptele la fiert
-galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul pana devin cremoase si zaharul s-a topit,apoi adaugam amidonul si omogenizam
-dupa ce laptele a dat intr-un clocot,tragem vasul deoparte si lasam sa se racoreasca putin
-peste galbenusiurile batute adaugam putin cate puti laptele amestecand incontinuu
-turnam compozitia in vasul in care am fiert laptele si punem pe foc
amestecand incontinuu pana se ingroase bine crema,oprim focul si lasam
la racit
-3 plicuri de gelatina se amesteca cu apa(sa acopere gelatina)si se lasa 10 minute la hidratat apoi se dizolva la bain marie sau la microunde.Gelatina dizolvata se toarna peste crema si se amesteca bine,apoi se lasa crema pana la racire completa
-intr-un vas batem frisca fff bine si o dam la frigider
-dupa ce cremas-a racit foarte bine se incorporeaza frisca si se mixeaza,apoi fructele taiate bucati
SIROPUL:amestecam apa cu zaharul si aromele si dam la foc pana se topeste zaharul si apoi lasam sa se raceasca
Mod de preparare:
O tava cu peretii detasabili se tapeteaza cu folie alimentara.Se tapeteaza fundul cu un strat de piscoturi trecute prin sirop.Peste piscoturi se toarna 1/2 din cantitatea de crema si peste crema un strat de fructe,apoi inca un strat de piscoturi si restul de crema. Tava se acopera cu folie alimentara si se da la frigider pana se intareste crema(cel mai bine peste noapte).Dupa ce s-a intarit crema se se desface inelul tavii ,se imbraca tortul intr-un strat generos de frisca,marginile se imbraca in piscoturi(pe care la taiati dupa inaltimea tortului).Piscoturile se "strang" cu o funda.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară