19 Aprilie 2012 publicat în Culinar 74 share-uri

Supa este, pentru multi dintre noi, felul cel important pe care il consumam intr-o zi. Cu diverse legume, adaugate dupa gustul nostru, supa ramane cea mai sanatoasa optiune atunci cand vrem sa servim masa de pranz.

Supa Crema de Dolveac si Nuci

Ingrediente:

-o bucata de dovleac (aproximativ 1,6 kg)

-3-4 linguri ulei de nuca
-o mana de nuci pentru decor
-1 ceapa
-200 ml smantana pentru gatit
-care un varf de cutit de: nucsoara si rozmarin uscat
-sare, piper

Mod de preparare:

Taiem dovleacul felii si il coacem la 200 de grade cam o ora - o ora jumatate, pana cand o furculita se infige usor. Il lasam sa se racoreasca, iar cand putem sa-l tinem in mana, il curatam de coaja si il taiem bucati.

Separat, intr-o oala, calim ceapa tocata marunt in uleiul de nuca, atat doar cat sa devina translucida. Adaugam bucatile de dovleac, condimentele si 500 - 750 ml de apa fierbint

e. Fierbem 10 - 15 minute, completand cu apa fierbinte daca scade prea mult.

Pasam supa, o amestecam cu smantana pentru gatit si o

potrivim de gust, adaugand condimente, daca mai e nevoie. Prajim nucile cateva minute in cuptor, pana incep sa miroasa frumooos, asteptam sa se raceasca putin, le tocam grosier si le presaram in fiecare bol de supa, impreuna cu putin patrunjel tocat fin.
Servim supa de dovleac si nuci alaturi de cateva crutoane aurii :).

Sursa: Bucataria Furnicutilor

Supa crema de linte si morcovi

Ingrediente:

-putin ulei


-1 ceapa
-2 morcovi
-1 radacina patrunjel
-100 gr linte
-2 linguri orez
-1 lingura curry
-1 lingurita ghimbir
-1 lingurita chilli
-aprox 2 litri apa
-100 gr smantana
-patrunjel verde
-sare dupa gust

Mod de preparare:

Mai intai am calit ceapa si cand a devenit sticloasa am adaugat morocvii si patrunjelul tocate cuburi maricele, foarte putina apa si am lasat sa se caleasca alaturi de curry, ghimbir si curry pentru a lasa bine culoare.

Apoi am adaugat lintea si orezul, am adaugat apa si am lasat sa fiarba pana s-a inmuiat lintea.

Atunci am pasat supa, am adaugat smantana si patrunjelul verde.

Sursa: Amainbucatarie

Supa de rosii

Ingrediente:

-4 rosii proaspete de marime medie


-4 castraveti cruzi mijlocii
-1 gogosar rosu mare
-4 jumatati de rosii uscate la soare
-2 catei de usturoi maricei
-2 linguri cu varf de seminte organice de canepa
-1 lingura ulei de masline extra virgin
-1 lingurita de ulei picant
-3 linguri de otet balsamic
-1 lingurita boia de ardei dulce si doar foarte putina apa plata, sau cam cat sa rezulte consistenta pe care o preferati

Mod de preparare:

Pregatirea efectiva a supei – extrem de intuitiva:) Am maruntit nu foarte elaborat toate legumele, punand in blender rosiile in primul strat de langa cutit. Castravetii i-am pus fara coaja cu gandul la o textura mai prietenoasa a supei mele, in lipsa unui Blendtec (ce sa fac, momentan mi se pare prea scump).

Despre semintele de canepa si beneficiile lor am mai scris si nu vrea sa ma repet, dar adaug ca uleiul de masline chiar este extravirgin (a se citi ca nu l-am luat de la supermarket, caci nu ma mai incred in etichete) si provine din Grecia, unde am ramas cu gandul din iulie si pana acum.

Uleiul picant este pregatit in casa, pe baza de ardei rosu foarte picant care se tot macereaza de vreo saptamana in acelasi ulei de masline grecesc. Otetul balsamic vine de la Oliviers & Co, ceea ce va doresc tuturor. E scump, stiu, e chiar “piperat” de scump, dar sa stiti ca, folosit cu cumpatare si respect (la aproape 100 de lei sticla normal ca-l respecti), te tine cateva luni bune. Si mai are un avantaj enorm, acela de a fi 100% natural, ceea ce il face in ochii mei un produs de lux.

Ultima nota bene se duce catre boiaua de ardei dulce care vine din Creta, adus de BioBunatati. Cata bucurie imi face acest gand poate nu intelegeti! Ma rezum la a spune ca mancand din supa mea m-am gandit nu numai la recoltele bogate ale taranilor romani, dar si la plajele sudului extrem grecesc si la soarele cotropitor si la gustul minunat al tuturor legumelor de pe acele meleaguri.

Stiti cat mi-a luat sa spal legumele, sa le toc, sa le dau bine-bine prin blender si apoi sa le pun in farfurie pe post de supa delicioasa si cruda? 15 minute. Eu chiar cred ca rivalizeaza pe buna dreptate cu supa la plic si o si invinge. Si mai cred ca toti cititorii de aici inteleg de ce. Drept pentru care ii iubesc si ii respect!

Sursa: Crazy Good Raw

Supa alsaciana (de post)

Ingrediente:

-o ceapa de marime medie

-2-3 cartofi

-o mana de ciuperci
-o rosie

-o bucata de ardei verde
-sare
-piper
-patrunjel verde
-un varf de cutit de dafin maruntit

-un morcov mic

Mod de preparare:

Legumele se spala si se curata de coaja, daca trebuie, apoi: ceapa, (ar trebui verde) se taie julien. Cartofii se taie sferturi apoi pe jumatate fiecare felie. Ciupercile se taie felii subtiri. Rosia si ardeiul se taie cubulete, morcovul se da prin razatoarea mica.

Se pune ulei - de masline, daca aveti si daca va place gustul lui la mancare - intr-o tigaie si se trage mai intai ceapa impreuna cu cateva fire de dafin, pana devine translucida, apoi s

e rumenesc putin si cartofii, ciupercile si morcovul. Doar cat sa capete putina culoare, nu trebuie sa le prajiti de-a dreptul.

Dupa aceea se pun intr-o oala cu 1,5-2 l de apa sa fiarba pe foc mediu cca 30 de minute. Dupa un sfert de ora se adauga rosia si ardeiul. Se potriveste de sare si piper. La urma se pune patrunjelul tocat si se inchide focul.

Cine doreste, poate pune bors, sau poate acri aceasta supa cu orice altceva obisnuieste, transformand-o in ciorba.
Se serveste cu patrunjel proaspat, tocat, pus direct in farfurie.

Pofta buna! :)

Sursa: caietul-cu-retete.blogspot.com

Supa Crema de Pastarnac

Ingrediente:

-400 g pastarnac
-o ceapa alba sau galbena
-un cartof
-200 ml smantana pentru gatit (cu 15% grasime)
-4-5 linguri ulei
-1 lingurita praf de ghimbir
-1/2 lingurita cardamom
-1 lingurita seminte chimen
-sare, piper

Mod de preparare:

In uleiul incins, calim pentru cateva minute ceapa taiata marunt, dupa care adaugam pastarnacul dat pe razatoare sau tocat cubulete, impreuna cu condimentele. Prajim 2-3 minute, iar apoi turnam aproximativ un litru de apa sau supa de legume. Dupa ce legumele fierb vreo 10 minute, adaugam cartoful taiat bucati si lasam la foc potrivit pana cand toate sunt fierte.
Cu piciorul vertical al mixerului pasam supa, iar apoi o trecem printr-o sita pentru ca sa ramana o crema fina, fara ate de la pastarnac sau seminte de chimen. Adaugam smanatana pentru gatit si mai fierbem 1-2 minute.

Aceasta supa, care are aproximativ 65 calorii la 100 de grame, se serveste fierbinte, ornata cu putin ulei de masline, chimen si patrunjel proaspat.

Sursa: furnicuti


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri