După cum relevă numele, aceste băuturi sunt de obicei prezente înainte și după masă. Există o gamă largă de lichioruri care pot fi aperitive sau digestive. Pentru a afla ce tip de băutură este fiecare, trebuie să analizezi dulceața și conținutul de alcool.

Ce sunt băuturile pentru aperitiv?

Aperitivele sunt niște băuturi spirtoase cu principii amare obținute prin distilare sau prin macerarea ierburilor în alcool, care, totuși, pot sau nu să conțină vin, care se beau înainte de masă pentru a stârni pofta de mâncare. De fapt, cuvântul aperitiv provine din cuvântul latin „aperire”, care înseamnă a deschide.

Din punct de vedere istoric, aperitivele erau băuturi seci, adică nu dulci, ci sărace în zahăr, deoarece zahărul nu stimulează apetitul și este vorba de a nu-l limita înainte de masă. Sunt de obicei alcătuite din fructe, în majoritatea cazurilor citrice, deoarece aceste componente amare sunt cele care trezesc apetitul. De asemenea, trebuie să fie o băutură cu alcool scăzut. Există diferite tipuri de băuturi aperitive precum sangria, Aperol sau vinul alb.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Originea băuturilor aperitive

Aperitivele erau deja folosite de egipteni, greci și romani în scopuri medicinale. Cu toate acestea, în Evul Mediu mănăstirile au devenit centre specializate pentru prepararea licorilor din plante . Încă din secolul al XIX-lea, la Torino (Italia), lichioriştii cu nume de familie precum Martini, Cinzano, Gancia sau Campari au fost primii care au amestecat ierburile cu alcool low-proof. Această combinație este componenta de bază a aperitivelor.

Asociere băuturi aperitive

Vinurile de aperitiv sunt recomandate în special cu: brânzeturi, măsline, crochete, chipsuri sau chiar legume însoțite de puțin sos. În ceea ce privește temperatura, pentru vinurile ușoare de aperitv se recomandă în jur de 7-10º C . Pentru vinurile mai grele se recomandă în jur de 12-14º C.

S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu

Printre cele mai cunoscute tipuri de aperitive se numără:

  • Vermutul: Baza vermutului este vinul, este compus și din pelin, ierburi și alte substanțe amare.
  • Campari: Este un aperitiv brun-roșcat produs în Milano, Italia, făcut din ierburi amare, rădăcini, coajă de portocală, care îi conferă o aromă deosebită.
  • Bitter: sunt băuturi amare, făcute din alcool, extracte de fructe și ierburi.

Aperol: este un aperitiv amar italian făcut din gențiană, rubarbă și cinchona, printre alte ingrediente. Este băutura de bază pentru Aperol spritz.

Ce sunt băuturile digestive?

Pe de altă parte, lichiorurile digestive se beau de obicei la sfârșitul mesei pentru a facilita digestia. În digestive cu alcool, concentrația mare de zahăr oferă o senzație de sațietate. Principalele digestive cu alcool sunt de obicei distilate de lichioruri și băuturi spirtoase. Există diferite clase de digestive: dulci, demi-dulci, cremoase și amare.

Originea băuturilor digestive

Originea băuturilor digestive poate fi găsită în Evul Mediu, devenind populare în secolul al XVIII-lea. Când alcoolul era folosit în scopuri medicale, se lua după masă, sub formă de vin, zahăr și condimente pentru a ajuta la promovarea digestiei.

Asociere băuturi digestive

În general, aceste băuturi sunt de obicei dulci, spre deosebire de gustări. Deci se potrivesc bine cu deserturile. Spre deosebire de temperatura vinurilor de aperitiv, temperatura digestivelor alcoolice variaza considerabil în funcție de varianta aleasă. De obicei se servesc foarte reci, dar niciodată excesiv.

Cele mai cunoscute băuturi digestive:

  • Amaretto : Combină dulceața miezului de caise cu amărăciunea migdalelor, însoțită de alcool pur, zahăr, caramel, piersici, cireșe și esența diferitelor plante aromatice. Conținutul său de alcool este între 25 și 30 de grade.
  • Limoncello : Se face prin macerarea alcoolica a cojii de lamaie (de aici si denumirea), se consuma foarte rece sau la temperatura camerei. Tăria sa alcoolică este de 38%.
  • Sambuca : Acest lichior este incolor, cu o aromă de anason stelat, ierburi aromatice și condimente. Se bea uscat, cu gheață sau cu una sau două boabe de cafea. De obicei, are un conținut de alcool între 38 și 40%.
  • Jägermeister: digestiv de origine germană produs din 56 de ierburi și condimente diferite. Are un conținut de alcool de 35%.

Sursa foto: Photo by Maria das Dores on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri