Îți place să bei un aperitiv, dar te-ai săturat de berea obișnuită sau de vinul alb? Ei bine, îți aducem o alternativă care o să-ți placă fără îndoială: Aperol Spritz, băutura ideală pentru cineva ca tine căruia îi place să se întâlnească cu prietenii în nopțile de vară.

Îți place să bei un aperitiv , dar te-ai săturat de berea obișnuită sau de vinul alb? Ei bine, îți aducem o alternativă care o să-ți placă fără îndoială: Aperol Spritz, băutura ideală pentru cineva ca tine căruia îi place să se întâlnească cu prietenii în nopțile de vară.

Așadar, pentru toate acele momente în care căldura este sufocantă și cauți ceva răcoritor, precum și cu un gust bun în gură, îți propunem unul dintre cocktailurile care devine din ce în ce mai la modă, respectiv un aperitiv: Aperol Spritz.

Istoria Aperol Spritz

O parte din istoria acestui cocktail începe înaintea cocktailului în sine. La sfârșitul secolului al XIX-lea, soldații Imperiului Austro-Ungar în timpul dominației regiunii italiene Veneția și Trieste i-au obișnuit pe italieni să bea spritz, care este celebrul vin prosecco cu sifon.

Aparent, soldații Imperiului Austro-Ungar erau renumiți pentru vitejia lor, dar se pare că gustul lor era destul de sensibil și vinurile italiene erau foarte puternice pentru ei. Iar pentru a evita excesele de alcool, temperau vinul cu apă carbogazoasă.

Așa s-a născut spritz, un vin cu un conținut mai scăzut de alcool și mai moale de băut, numele derivând din spritzen, care este modul în care austriecii spun spray.

Aperol Spritz, așa cum îl cunoaștem în ziua de astăzi, a luat naștere la Târgul Internațional de la Padova, între deceniul doi și trei al secolului XX, unde Aperolul a fost prezentat și a fuzionat cu obiceiul austro-ungar al spritz.

Încă puțină istorie

În 1912, frații Luigi și Silvio Barbieri au moștenit fabrica de băuturi alcoolice de la tatăl lor Giuseppe. După șapte ani, în iunie 1919 – la mai puțin de un an de la încheierea Primului Război Mondial -, Barbieri (astfel se numește firma) prezintă Aperol la târgul de la Padova.

După acel an și în jurul anului 1930, Aperol a devenit popular în Italia. Iar între anii ’50 și ’60, după cel de-al Doilea Război Mondial, a început să fie consumat în toată țara așa cum se bea în Nord-Vest: cu prosecco și un strop de apă minerală. În acei ani, Barbieri a început campanii de publicitate la televizor. Și între 1980 și 1990 băutura începe să câștige consumatori din întreaga lume.

Cum a devenit faimos Aperol Spritz

După achiziționarea Barbieri de către Grupul Campari în 2003, conglomeratul începe să investească în mai multe campanii internaționale. Acest lucru catapultează consumul de Aperol în afara Italiei. În 2011 au lansat chiar și o versiune îmbuteliată gata de servire a Aperol Spritz. Astăzi, în Veneto, se consumă zilnic între 250 și 300 de mii de pahare de cocktail: aproximativ 200 pe minut.

De-a lungul timpului, băutura s-a răspândit rapid în întreaga lume, în parte datorită mărcii Campari, care a cumpărat brandul Aperol. Compania a desfășurat o campanie publicitară la începutul anului 2008 încurajând consumul de Aperol Spritz, de unde și faima și originea Spritz-ului.

Aperol, băutura

Aperol este un aperitiv italian care își are originea în Padova. A început să fie făcut în 1919, deși a devenit popular după al Doilea Război Mondial.

Ingredientele incluse în această băutură alcoolică printre altele sunt; portocală amară, china, gențiană, rubarbă.

Are un conținut de alcool de 11%.

Se recunoaște după culoarea sa portocalie foarte intensă și aroma netedă și echilibrată.

Ce se întâmplă în Aperol Spritz?

Reteta sa este foarte simplă, este indicată chiar și pe sticla de Aperol: Prosecco (un vin alb italian spumant) 6 cl, Aperol 4 cl și 2 cl apă minerală.

Cum se face un Aperol Spritz?

Iată explicația pas cu pas pentru a obține preparatul perfect:

Vom folosi un pahar de vin.

Îl umplem cu gheață.

Răcim paharul răsturnând gheața cu o lingură de bar, ținând paharul de picior.

Aruncăm apa care se formează la răcirea paharului, având grijă să nu aruncăm gheața.

Adaugăm toate ingredientele în această ordine: Aperol, Prosecco și la final apă minerală.

Se amestecă ușor cu o lingură pentru a combina totul.

Adăugăm în interior o felie întreagă de portocală, conturând marginea paharului cu portocala în sine.

Am pregătit deja un aperitiv perfect, răcoritor, de care suntem siguri că o să-ți placă.

Acestea fiind spuse, nu rămâne decât să încerci acest cocktail pe cât de simplu, pe atât de delicios și să ne spui ce părere ai.

Sursa foto: Photo by federica ariemma on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri