O reteta savuroasa de baclava

Ca orice desert turcesc sau arab - ori aproape ca orice desert avand aceasta origine - si baclavaua este ceva extrem de dulce, dar din fericire putem adapta cantitatea de zahar sau de miere la gusturile fiecaruia.

Ingrediente baclava:

  • foi de placinta - de preferinta din comert Baclava
  • 300 g nuci macinate
  • cateva nuci taiate marunt
  • 4-5 linguri de zahar
  • o mana de stafide
  • unt sau ulei

De asemenea, se face un sirop din 300 g zahar sau miere si 300 ml apa plus arome de care doriti - eu pun un pic de coaja rasa de lamaie.

Mod de preparare baclava:

Foile mai intai le ung pe fiecare cu putin ulei apoi asez un strat de 3-4 foi in tava peste care torn jumatate din amestecul de nuci cu zahar plus stafide, asez un al doilea strat de 4 foi unse cu ulei, intind restul de amestec cu nuci, apoi pe deasupra asez inca un strat din 4 foi dupa care portionez prajitura apoi o dau la cuptor cca 30 de minute la foc mediu. Dupa ce scot tava din cuptor, o mai las 10-15 minute sa se racoreasca apoi torn siropul fierbinte peste prajituri, presar bucatelele de nuca taiata, sau de alune, daca am, si acopar cu o alta tava pusa ca un capac peste prima. In acest fel foile se fragezesc bine si se inmoaie.
Siropul este de preferat cel cu miere in locul celui cu zahar, dar fiecare il face asa cum doreste, ideea este sa fie dulce, aromat si destul de consistent, de bine legat, nu apos ca siropul de la tort.

Mai multe retete interesante puteti descoperi pe blogul caietul-cu-retete.blogspot.com


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Baclava.