IN ACEST ARTICOL:
O reteta gustoasa de tocanita din pipote si inima de pui

Imi aduc aminte, uneori, de vremurile trecute, cand in delegatii fiind, nu gaseai la vedere, in reclame si meniuri, decat maruntaiele de pasare, care aveau mare cautare, in bucataria restaurantelor, unde erau oferite retete de tocanita cu mamaliguta calda si muraturi in otet.

Ce gaseai in farfurie, era cu totul altceva – un sos maroniu, cateva rondele de ceapa si de ardei, 2 pipote si 3 inimi, pipernicite, de la fratii Petreus (asa erau numiti cei 2 pui de 300-400 grame bucata, care se dadeau pe cartela). :(

Am cumparat un pachet de cca. 600 grame, cu inimi si pipote de pui, refrigerate. Mi-am propus sa fac o tocanita adevarata, care sa ma faca sa uit definitiv tocanita servita candva, cu multi ani in urma, undeva, prin tara (nu are importanta, unde), intr-o zi de 23 august. Poate nu mi-as fi amintit, daca ziua respectiva, nu ar fi fost de fapt o mare sarbatoare nationala, la romani, pe acea vreme. Bineinteles, participasem la festivitati, in tacere, dar cu incrancenare, impreuna cu multimea. :( :)

Am obtinut din maruntaiele de pui, un preparat sanatos, simplu, gustos si usor de pregatit.

Se pot folosi si maruntaie de curcan, de rata sau de gasca. Cand eram copil si bunica crestea in curtea ceasei, pasari, mama facea, uneori, tocanita din maruntaie de rata, gasca sau curcan. Cred ca si din maruntaie de strut ar iesi o tocanita grozava. Nu am gasit pana acuma astfel de maruntaie, ca sa fiu sigur. De fapt, nici carne de strut nu am vazut prin galantare, desi am citit, ca s-ar gasi. :P

Maruntaiele se spala in cateva ape reci si se curata bine. Inimile mai au cate un firisor de mat, uitat, de fetele distrate, de la banda, care curata si sorteaza maruntaiele. Pipotele se verifica cu atentie sa nu aiba pe ele urme de la bila/ fiere, pentru ca ar da un gust amar preparatului.

A nu se uita ! Daca pipota are o urma verzuie/ galbuie, pe ea, trebuie indepartata pielea si carnea, din zona respectiva, pentru a fi sigur ca nu va fi preparatul, amar.

Se taie o ceapa mare alba, in feliute sau se da pe razatoarea mare. Se adauga cateva bucati de ardei gras, inghetat (din cel pus al congelator, in toamna).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri