Dificultate: redusa
Ingrediente:
- 3 dovlecei
- 4 fire usturoi verde
- 1 leguratura patrunjel si marar verde
- sare
- piper
- cimbru
- ulei de masline
- otet din mere si miere
Mod de preparare:
Demn de tinut minte ! Cand cumparati dovlecei din piata, nu-i ocoliti pe cei care au culoarea verde inchis, chiar daca nu sunt soiuri proprii gradinarilor romani si seamana la culoare cu dovleacul, utilizat pentru hrana animalelor. Au acelasi gust delicios, precum dovleceii clasici, poate chiar sunt usor mai dulci. Dovleceii se spala bine cu apa rece si se sterg cu o carpa sau cu prosoape de hartie, absorbante. Se feliaza in diagonala sau cum doreste fiecare, in felii groase de 1-1,5 cm. Feliile se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate si cu cimbru uscat. Feliile de dovlecei se lasa 5-10 minute, sa intre condimentele in legume. Se picura ulei de masline si se amesteca bine. Oarece secret ! Dovleceii tineri, care nu au seminte, nu trebuie storsi, dupa ce sunt sarati. Dovleceii mai mari, cu seminte deja bine conturate, se sareaza mai intai, se lasa 10 minute si apoi se storc in maini, cu finete, sa nu se rupa, de lichidul format. Ulterior se pipereaza, se presara cimbru si se picura ulei de masline. Dovlecii tavaliti sau nu prin faina, se prajesc in ulei de masline, la foc potrivit, pana se rumenesc omogen, pe ambele parti si feliile de dovlecei se moaie. Numai pentru gurmanzii declarati ! Pofticiosii incurabili, pot tavali feliile de dovlecii, prin faina si ou batut, inainte de a le pune la prajit. Numai pentru cei al caror organism nu mai suporta prajelile ! Feliile de dovlecel, date prin faina si ou batut se pun intr-o tava, pe hartie de pergament, in cuptorul aragazului, bine incins. Usturoiul verde, mararul si patrunjelul verde se toaca marunt. Se adauga sare grunjoasa, ulei de masline si otet din mere si miere, dupa gust. Se amesteca bine. Mai putin specific romanesc ! In loc de otet de mere si miere, in dressing, se poate pune otet balsamic sau zeama de lamaie. Amestecul de sturoiul verde, patrunjel si marar se pune peste dovlecii prajiti, cat sunt calzi. Se acopera castronul, cu un capac si se lasa la macerat. Mirosul din bucatarie va depasi orice imaginatie culinara, atunci cand se va lua capacul de pe castron. Salata de dovlecei se serveste ca atare sau drept garnitura la o friptura din ceafa de porc, facuta la tigaie sau la cuptor.
Mai multe retete extraordinare gasiti pe blogul : https://muncaprotejata.wordpress.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară