De ce se numeste asa, habar nu am, este de fapt savarina noastra cea de toate zilele, la care se adauga stafide.
Ingrediente pentru 9 savarine:
- 75 g unt sau margarina
- 4 linguri pline de zahar
- 3 oua
- o lingura de rom
- 125 g faina (5 linguri)
- o mana de stafide macerate in rom
- putin gem de caise, esenta de vanilie
- o lingurita rasa de praf de copt
- coaja de portocala si lamaie
- un praf de sare
- frisca
- sirop cu rom.
De asemenea vom avea nevoie de forme de briose si de ulei pentru uns formele.
Eu am facut reteta putin altfel decat scrie in carnetelul meu, ca si preparare, si anume: mai intai am mixat albusurile bezea si le-am lasat deoparte. Am mixat apoi galbenusele cu zaharul pana au devenit ca o crema, apoi am adaugat margarina taiata felii si am mixat in continuare, dupa care am adaugat coaja de portocala si de lamaie, romul, faina, sarea, praful de copt, esenta de vanilie si stafidele. Aluatul iese destul de vartos pana aici.
La urma am adaugat cu grija, de sus in jos, albusurile spuma, si a rezultat un aluat moale, ca de pandispan.Am uns formele de briose cu putin ulei apoi am turnat aluatul cam pe 2/3 din inaltime. Am dat la cuptorul incalzit aproximativ 20 de minute la 170 de grade - am folosit cuptorul electric, am aprins si rezistentele de sus si cele de jos. Pentru alt fel de cuptor, focul sa fie potrivit si faceti proba cu scobitoarea sa vedeti cand sunt gata savarinele.
Intre timp am mixat frisca din 100 ml smantana Muller si 100 ml crema de frisca Meggle, care mi s-a parut cu mult superioara produsului Hulala. Aceasta frisca am mixat-o aproximativ 20 de secunde si cu toate ca am pus un pliculet de intaritor in ea, nu cred ca mai era nevoie de el, pentru ca nu s-a lasat datorita caldurii, desi savarinele au stat la temperatura camerei (nu am frigider la locuinta de serviciu).
Am dat frisca la rece (pe pervazul geamului intredeschis) si am facut siropul din 250 ml apa, 2 linguri de zahar si 15 pastile de zaharina. Am pus la fiert apoi am dat deoparte si am adaugat o lingurita de esenta de rom.
Dupa ce savarinele s-au copt, le-am scos din forme si le-am lasat pe un fund din lemn sa se raceasca, apoi le-am taiat capacele si le-am insiropat bine de tot, am uns capacelele cu gem de caise si la urma am pus frisca sub capacele taiate.
Siropul mult si aromat este toata chichiţa acestei prajituri. :) Pofta buna! :)
Mai multe retete delicioase puteti descoperi pe blogul caietul-cu-retete.blogspot.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară