IN ACEST ARTICOL:
O reteta gustoasa de tort de mere

Imi amintesc ca am facut un tort de mere acum vreo 4 ani, de ziua mea, sa-l duc la serviciu pentru colegi. Dar cum erau mai multi Ioni și Ioane pe acolo, a mai facut cineva un tort, cu crema. Al meu, arata jalnic, dar era foarte gustos. Al colegei mele, arata splendid, dar nu avea nici un gust. De ce? Pentru ca ea folosise pliculete cu tot soiul de prafuri - frisca din pliculet, intaritor de frisca din pliculet, crema din pliculet, etc, iar eu folosisem frisca batuta din smantana de la piata, mere de pe piata nu de la market, si tot produse naturale și mult mai gustoase. Dar... e drept, aspectul tortului facut cu frisca de casa, nu va fi niciodata același cu cel ornat cu frisca din prafuri.

Dar, sa va dau reteta mea:


  • 150 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 kg mere curatate de coaja și cotor, taiate jumatați sau lasate intregi, daca ati reusit sa le scoateti cotorul fara sa le stricati aspectul
  • faina
  • 4 oua
  • dulceata de visine

Mod de preparare:

Se pun merele intr-o tava rotunda si inalta, sau o tigaie, in picioare unul langa altul pe 1-2 straturi, se stropesc cu zahar si cu bucatele de unt, si se dau timp de 20-30 de minute la cuptor, pana se topeste zaharul si merele lasa zeama. Daca dupa jumatate de ora nu este topit tot zaharul, nu e nimic, scoateti tava si lasati merele si zeama sa se raceasca.
Intre timp bateti la mixer sau cu telul 4 galbenusuri cu 4 linguri de zahar, apoi adaugati 4 linguri de faina si albusurile batute spuma.
In tava cu mere puneti visine din dulceata, proaspete sau conservate, fara samburi, in gaurile lasate dupa scoaterea cotorului si in spatiile dintre mere. Daca doriti, puteti presara si nitte praf de scortisoara.
Apoi turnati aluatul peste mere in asa fel incat sa acopere toate fructele.
Se da din nou la cuptor tigaia, la foc potrivit aproximativ 30-40 de minute, pana cand aluatul creste si este copt. Il puteti incerca infigand vertical o scobitoare sau un pai din matura in aluat, si daca atunci cand scoateti scobitoarea nu se lipeste de degete, inseamna ca aluatul e copt. daca se lipesc degetele de scobitoare, inseamna ca aluatul e crud si atunci mai lasati tava la cuptor.

Cand este gata, se scoate pe un platou prin rasturnare, in asa fel incat merele sa fie deasupra iar blatul dedesubt.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri