O reteta simpla si taaaare buna de tort de mere

Necesarul de ingrediente este urmatorul:

  • mere
  • dulceata sau gem
  • cateva linguri de zahar
  • un sfert de pachet de unt

Ingrediente pentru blat ceea ce eu am numit "formula 5":

  • cinci oua
  • cinci linguri de faina
  • cinci linguri de zahar
  • cinci linguri de apa minerala
  • un praf de sare
  • unul de bicarbonat
  • unul de scortisoara.

Ma gandesc totusi ca, data viitoare, sa incerc in loc compozitia de pandispan.
In prima faza, curatati merele de coaja si de cotoare, incercand sa le pastrati intregi. Le umpleti mijlocul cu gem sau dulceata ( eu am pus dulceata de visine cu cirese) si le puneti intr-o cratita tapetata cu unt si cu zahar. Le puneti la cuptor pentru 30-40 de minute, pana se inmoaie bine. Vor fi si mai bune daca le prafuiti cu ceva scortisoara
Intre timp, pregatiti blatul, amestecand intai galbenusurile cu zaharul, faina si apa minerala (in care ati dizolvat bicarbonatul), apoi cu albusurile batute spuma si praful de sare.
Presarati un pic de pesmet peste merele scoase din cuptor (care plutesc intr-un sirop minunat) si turnati compozitia pentru blat, inainte de a pune iar totul la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc ceva mai puternic la inceput. Un lucru pe care l-am tinut minte bine (si care se aplica nu doar acestei retete, ci si altor prajituri) este ca nu trebuie deschis cuptorul in primele 10 minute, cand incepe sa creasca, altfel se dezumfla totul ca o basica sparta.


La scoaterea din cuptor, aveam un tort de mere aratos, taaare bine mirositor si simpatic, pe care l-am rasturnat pe o farfurie, urmand sa ii pregatesc o crema de vanilie, pe post de hainuta.
Dar socoteala din bucatarie nu se potriveste cu cea din sufragerie, unde asteptarile erau legate de un tort mustind de sirop si imbracat in frisca. Drept pentru care, in lipsa smantanii pentru frisca, nu am avut decat sa pun tortul la frigider si sa continui operatiunea a doua zi. Am sacrificat totusi o felie de tort "dezbracat" de dragul juniorului pofticios, care facuse carare batuta in fata cuptorului, tot intreband, ca o placa stricata "Mai e mult? Mai are de copt?".
A doua zi, cand m-am intors acasa cu ideea de a continua operatiunea nu am mai avut de ce. Ramasese fix o felie. Ceva mai sanatoasa, dar tot numai una era...
Trag concluzia ca nu a fost chiar rau, chiar daca frisca nu a fost "homemade", ci la tub, iar siropul a fost doar cat a ramas din merele coapte in unt si zahar.

Alte retete delicioase puteti regasi pe blogul bucatareli.blogspot.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri