Scrumbie de Dunare, cu cartofi si ciuperci, la cuptor

12:10, 7 Octombrie 2010 publicat în Retete culinare

Nu este sezonul scrumbiei de Dunare, asa ca am fost nevoit sa apelez la rezerva strategica , din congelator. Pestele trebuia pregatit, era congelat de vreo 2-3 luni.

Dupa 15-20 de minute se scoate pestele din cuptor, se inlatura staniolul si se toarna un pahar de vin alb, sec, pe peste. Se reacopera pestele, cu folia de staniol.

Citeste si:
Asociația Zi de Bine amenajează un teren de antrenament pentru...
Asociația Zi de Bine...

Scrumbia se serveste fierbinte, cu mujdei de usturoi amestecat cu iaurt.

Mujdeiul se face simplu. Se “sparge” catelul de usturoi in clestele special, din inox chinezesc

(cumparat din market) sau “se stoarce”, cu pisalogul in mojarul din lemn (cumparat din iarmaroc) sau in piulita de bronz, a bunicii (mostenire de familie).

Citeste si:
Lidl România introduce, în premieră, în oferta săptămânală de...
Lidl România introduce, în...

Precautie ! Piulita din bronz, se spala imediat, ce ai scos usturoiul pisat, din ea (cu dero de vase si se clateste bine cu apa calduta), altfel oxideaza si urmeaza “felicitarile” de rigoare, ale consoartei.

De-ale medicilor ! Mujdeiul se face cu putin timp inainte de a fi consumat, altfel ataca stomacul si produce deranj stomacal. Usturoiul pisat se amesteca cu iaurt gras, de bivolita si cu verdeata (patrunjel si marar verde, tocate marunt).

De evitat ! Usturoiul asta chinezesc este asa de iute, de parca l-ar fi imperecheat chinezii cu ardei iute, ciusca romaneasca, aia de o savurau batranii nostrii cu branza de oaie si mamaliga, cand beau trascau. Parca mai poti stii !?

Un pahar de vin albe, sec, rece va insoti niste bucate deosebite. Chiar daca mamaliga, zic unii, nu merge cu cartofi, mie imi place. Nimic nu se poate compara cu o bucatica de mamaliga rece, muiata in sucul in care s-a facut pestele, apoi in mujdeiul racoros si dumicat impreuna cu carne de peste, fierbinte. Delicatesa, adevarata ! Cui nu-i place, e treaba lui.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati – nicio masa fara peste, chiar daca in ziua de azi, pestele a ajuns mai scump decat carnea de animal consacrat (porc, vitel, oaie). Nu se pune. Profit cat mai mare, sa iasa, nu la pescarii profesionisti, la comerciantii hapsani.

Inspira-te si din alte retete culinare prezentate de Gheorghe Popa pe muncaprotejata.wordpress.com


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri