IN ACEST ARTICOL:
La inceputul primaverii se gaseste prin pescarii crap romanesc, de crescatorie – un peste mai gras, destul de gustos (mai putin gustos insa, decat crapul salbatic, prins in baltile Dunarii sau in Delta Dunarii).

Secret ! Legumele se pun intregi daca sunt mai mici sau se taie in bucati destul de mari, pentru a se coace in acelasi timp cu pestele.

Mare secret ! Prazul si conopida se oparesc inainte de a le pune la cuptor, 3-4 minute, in apa clocotita.

Pestele se cresteaza pe ambele parti, cu un cutit cu lama subtire, bine ascutit (cutit incovoiat, special pentru peste). Se unge pestele cu ulei de masline si zeama de lamaie, se presara sare grunjoasa si piper - proaspat macinate, cimbru si o ramurica de rozmarin (luata din glastra, de pe balcon). Acelasi tratament il aplici pestelui si la interior. In interiorul pestelui pune ramurica de rozmarin.

Important ! Se ”maseaza” pestele, ca sa intre bine ingredientele prin taiaturi. Se lasa pestele, la rece, in frigider, 30 de minute pentru a se “innobila” cu miasmele condimentelor si a se “bucura” de binefacerile uleiului de masline si a lamaii proaspat stoarse. Pestele “palpat” si “inmiresmat” este mai gustos, mai fraged si de ce nu – mai aspectuos, dupa gatit.

Legumele si ciupercile le “tratezi” si pe ele cu ulei de masline, sare, piper, cimbru. Amesteci bine, cu mainile si asezi legumele intr-o tava de inox. Pui vreo cateva firisoare de ardei iute printre legume si 3-4 catei de usturoi.

Asezi pestele pe legume si scurgi deasupra tot sosul in care s-a macerat pestele. Intr-un colt al tavii pui si laptii scosi din peste, cand l-ai curatat.

Bagi tava in cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 30-40 de minute. Nu pleci la televizor, te mai uiti prin geamul aragazului si daca a inceput sa se rumeneasca pestele si cartofii, scoti tava din cuptor si amesteci cu grija legumele si intorci pestele. Lasi la cuptor, pana se rumeneste usor pestele si pe cealalta parte. Pestele este facut, daca atunci cand bagi varful cutitului, langa capul pestelui, carnea este alba-rozalie, nu sangerie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri