IN ACEST ARTICOL:
Pentru cei care-si doresc o alimentatie echilibrata, legumele, fructele si cerealele integrale trebuie sa ocupe cea mai mare pondere in consumul zilnic.

Potrivit unui studiu comandat de Maggi si efectuat de Research International legat de obiceiurile alimentare in Romania, ceapa uscata este nelipsita de la masa romanilor. 36% dintre romani afirma ca ceapa este principalul ingredient atat la masa de pranz, cat si la cina. In competitie cu ceapa, dar fara sa devina o „amenintare” reala pentru aceasta, in topul principalelor ingrediente consumate de romani se mai afla cartofii, cu 29%, si, poate surprinzator pentru unii, morcovii, cu 22%.

Desi suntem recunoscuti ca fiind un popor ce consuma preponderent mancaruri traditionale pe baza de carne de porc, romanii declara ca sunt mari amatori de carne de pui sau gaina, astfel ca 22% dintre mancarurile gatite pentru pranz si cina contin acest tip de carne. De asemenea, principalul fel de mancare gatita consumat de romani ramane ciorba, fie ca este doar din legume sau contine si carne.

Topul ingredientelor folosite pentru prepararea meselor de pranz si cina nu se schimba semnificativ nici in familiile cu copii. Iar alaturi de produsele deja mentionate, un loc important il ocupa pastele fainoase.

„Pentru cei care-si doresc o alimentatie echilibrata, legumele, fructele si cerealele integrale trebuie sa ocupe cea mai mare pondere in consumul zilnic. Studiul Maggi arata, printre altele, faptul ca legumele proaspete se regasesc in 69% din mancarurile pentru masa de pranz sau de seara, lucru care denota preocuparea acestora pentru o alimentatie corecta. Indiferent de categoria de produse despre care vorbim, este recomandat sa cunoastem si modalitatea optima de pregatire a alimentelor pentru a nu-si pierde din proprietatile nutritive”, declara Elena Casapu, Nutritionist Maggi.

Desi, in general, romanii considera ca adopta un stil de viata sanatos, doar 62% dintre acestia servesc micul dejun, in timp ce 38% sar peste prima masa a zilei.

„Pregatirea si servirea mesei in familie sunt foarte importante pentru o alimentatie echilibrata. In primul rand, pentru ca putem controla valorile nutritive continute de ingrediente, prin prepararea corecta a acestora, si gramajele recomandate pentru o portie, in functie de varsta. Parintii pot oferi, in acelasi timp, o subtila „lectie de gastronomie” copiilor, care vor prelua in mod natural gesturile, insusindu-si obiceiurile alimentare corecte”, adauga Elena Casapu.

Studiul a fost comandat de Maggi si efectuat de Research International la nivel national in perioada februarie - martie 2009, pe un esantion de 806 persoane, cu varste cuprinse intre 20-64 ani.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri