Daca vrei sa faci un desert rapid si sanatos sau pur si simplu ai pofta de ceva dulce la micul dejun, iti propunem un desert englezesc fara zahar pe care il poti prepara cu doar cateva ingrediente: crumble cu mere si dulceata de fructe de padure.
Magazinul online Vegis.ro ne ofera reteta saptamanii, in cadrul #VegisChallenge #FaraZahar, o campanie ce sustine viata sanatoasa si consumul de produse benefice pentru organism, inclusiv reducerea cantitatii de zahar procesat.
Pentru blat ai nevoie de:
250 g faina de grau
3 oua
50g pudra de curmale (sau orice indulcitor natural: sirop agave, sirop curmale, etc)
80 g unt la temperatura camerei (pentru desert vegan poti inlocui cu unt de cocos)
50 g fulgi de migdale
1 praf sare
1/2 lingurita vanilie bourbon pudra
Pentru umplutura:
400 g mere
3 linguri sirop de curmale
2 lingurite scortisoara ceylon
1 lingura coaja de portocale bio
1 lingura amidon alimentar
1 lingura faina
1 praf sare
100 ml apa
Stratul de crumble de deasupra:
100 g fulgi fini de ovaz
59g unt
1 lingurita scortisoara
60g faina
50g fulgi de migdale
1. Pentru blat se amesteca cu un mixer untul tinut minim 10 minute la temperatura camerei cu ouale, pudra de curmale, faina de grau, vanilia, fulgii de migdale si un praf de sare.
2. Se unge o tava cu putin ulei, se asaza hartia de copt bio si se toarna un strat subtire din amestec. Se niveleaza cu o paleta si se inteapa cu furculita in cateva locuri, apoi se pune la frigider.
3. Merele se decojesc si se taie felii, apoi cubulete mici. Se adauga peste ele siropul de curmale, apa, scortisoara, coaja de portocale si amidonul alimentar si se amesteca bine. Pentru coaja de portocale recomandam sa alegeti portocale bio intregi, pe care le razuiti sau direct coaja de portocale bio. Portocalele din comert sunt deseori acoperite cu un strat de ceara sau de multe ori cu imazalil, un pesticid care este admis a fi folosit in Romania, insa de-a lungul timpului s-au descoperit cantitati care depasesc limita permisa in coaja citricelor.
Amestecul se pune intr-o tigaie si se caleste 15 minute, apoi se ia de pe foc.
4. Pentru stratul de desupra se amesteca intr-un bol fulgii de ovaz cu faina de grau, pudra de curmale, sarea, pudra de vanilie bourbon si untul pana ce untul se incorporeaza complet cu celelalte ingrediente. Amestecul nu trebuie sa fie omogenizat complet, ci va iesi sub forma de mici bucatele.
Cuptorul se porneste si se preincalzeste la 180 de grade Celsius.
Se pune tava in cuptor si se tine 40 - 50 de minute.
Pofta buna!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară