IN ACEST ARTICOL:
Este timpul cartofilor noi asa ca profitati de ei. Incepem sezonul cu o portie de cartofi noi gratinati. Sfatul nostru, incercati sa cumparati de agricultorii locali.

INGREDIENTE NECESARE PENTRU CARTOFI NOI GRATINATI

cartofi noi, oua de gaina (proaspete), unt proaspat, branza dulce (de vaca), telemea (de oaie), cascaval afumat, smantana grasa, marar verde, sare grunjoasa, piper boabe.

MOD DE PREPARARE CARTOFI NOI GRATINATI:

Cartofii noi (bine spalati si curatati cu buretele din sarma) se fierb in coaja si se lasa sa se raceasca. Se feliaza in bucati de 1-1,5 cm grosime.

Se unge un vas de copt (din sticla termorezistenta), cu un strat consistent de unt proaspat (cumparat de la ciobani, din piata). Se asterne un strat din felii de cartofi noi, fierti, pe fundul si pe marginile vasului de copt.

Branza dulce si branza sarata (cumparate de la ciobani, din piata) se amesteca cu ouale si smantana grasa (cumparate de la precupete, din piata) si cu mararul verde, tocat marunt. Se foloseste o lingura cu coada lunga.

Pe stratul de cartofi se aseaza umplutura – amestecul de branza, smantana, oua si marar. Deasupra umpluturii se aseaza felii de cartofi fierti. Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.

Deasupra stratului de cartofi noi, fierti, se imprastie o portie generoasa de ascaval afumat.

Pentru un gust deosebit, spre zambetul parsiv, al gurmetilor profesionisti ! Nu este nicio greseala daca se bat 2-3 oua de gaina, care se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Ouale batute se adauga peste cascavalul afumat sau direct pe stratul de felii de cartofii noi, inainte de a se pune cascavalul.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coacerea este gata atunci cand preparatul este rumen la suprafata, iar cascavalul s-a topit si formeaza o crusta omogena.

Preparatul se lasa sa se odihneasca 5 minute, timp in care grasimea va intra in cartofi, fragezind-i. Deasupra, preparatul este crocant, iar mirosul branzeturilor folosite se raspandeste in toata bucataria.

Savoarea acestui preparat este garantata. Gurmanzii de pretutindeni inteleg ce vreau sa spun.

Preparatul se serveste cald, cu smantana deasupra, la cina. Acest preparat poate fi servit si ca garnitura la o friptura de porc, pregatita la cuptor sau la gratar.

Un pahar de vin alb, sec, rece, merge de minune. Chiar un pahar de bere nu trebuie refuzat.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.despremancare.ro/





Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri