Cum arata supa - crema de urzici, servita cu o lingura de smantana sau de iaurt, pusa in zeama fierbinte ?
Sigur ati uitat ceva. Mamaliga calda este aproape de neinlocuit. Merge si cu mamaliga rece, daca si supa crema este rece, caz in care pentru calirea zarzavaturilor trebuie folosit ulei de floarea soarelui.
Apropo! Stiti cum se mananca mamaliga calda ? Se ia o lingura de mamaliga fierbinte, sa rastoarna mamaliga in palma, se sufla in mamaliga, ca altfel va arde, se ia o lingura de ciorba, o inghititura de mamaliga, apoi repetir. Te gandesti fara sa vrei – aoleo ce mai frige si nu are gura sa strige.
Se calesc in untura de pasare sau ulei, date pe razatoarea mare, cate o radacina de morcov, pastarnac, patrunjel si telina, o ceapa. Se pun si cateva fasii de ardei gras. Cand s-a muiat ceapa (adica, ceapa sticleste) se pun urzicile crude, care anterior, au fost bine scurse, intr-o sita.
Se amesteca cu o lingura de lemn, pana se moaie toate urzicile. Urzicile calite impreuna cu legumele se prezinta ca o pasta, groasa, de un verde inchis, la culoare. Se adauga apa calda, cat sa acopere urzicile. Se fierbe supa, la foc potrivit, pana urzicile se moaie bine.
Cand urzicile sunt destul de bine fierte, se ia oala de pe foc, se introduce blenderul in oala si se mixeaza amestecul de legume si urzici. Se obtine o zeama groasa, de un verde aprins, care iti bucura ochiul.
Se presara frunze de patrunjel verde sau/ si de leustean uscat. Mai tarziu se va gasi si leustean verde, dar urzicile vor fi ceva mai batrane si gustul supei va avea de suferit.
Supa-crema de urzici se poate servi ca atare sau cu hrean proaspat ras sau cu niste sunca afumata, taiata felii subtiri si prajita sau cu crutoane din paine prajita.
Era sa uit! Cum pe afara, iarna nu a plecat inca, iar dimineata temperaturile sunt in jur de zero grade, o tuica de pruna, fiarta, indulcita cu destul zahar, iti poate crea o stare generala, de bine. :D
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de binefacerile verdeturilor, care deja au inceput sa apara. Indrazniti sa faceti preparate din verdeturi (urzici, salata verde, loboda, stir, stevie, spanac, untisor, papadie, frunze de sfecla rosie, macris). Nu veti regreta. Organismul vostru va fi multumit de purificarea sa, generala. Va veti simti mai tineri, mai fortosi si mai veseli. Nimic nu va mai sta in calea avantului vostru tineresc. Suna bine, nu-i asa ?
O reteta recomandata de blogul www.despremancare.ro/
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară