Ca si lista de ingrediente, desi nu e batuta in cuie, va trebuie asa: pentru aproximativ 30-40 de bucati (in functie de marime)
- o varza murata cu foi cat mai netezi si mai mari
- 1 kg de carne de porc un pic grasuta, tocata
- 2-3 cepe maricele
- 2-3 morcovi potriviti
- o radacina de patrunjel
- o bucată de telina (aprox. 100 g)
- 100 g orez
- 150 ml suc de rosii sau bulion diluat + vreo 100 ml pentru fierbere
- 100-150 g kaiser
- Cimbru uscat, sare, piper...
Mod de preparare sarmale in foi de varza:
Pentru inceput, se pune varza murata intr-un vas cu apa, la desarat. Ca si timp, eu o las peste noapte, dar e indicat sa schimbati apa macar de doua ori in acest timp.
Compozitia se prepara astfel: legumele se toaca sau se rad cat mai marunt posibil, apoi intr-o tigaie cu capac, incinsa cu putin ulei sau untura, le inabusim putin dupa care adaugam si orezul. Il amestecam cu legumele un minut cat sa devina lucios, apoi adaugam bulionul, cimbru si asezonam cu sare si piper.
Cand legumele s-au inmuiat, se da tigaia deoparte si se lasa sa se raceasca putin, dupa care amestecam tot continutul cu carnea tocata. Se amesteca bine pana devine o compozitie omogena si pastoasa.
Atentie! Am vazut multe persoane care pun ou in aceasta compozitie si este gresit. Oul leaga compozitia si nu dorim acest lucru. Sarmaluta trebuie sa fie frageda si sfaramicioasa, singurul lucru care o leaga este orezul si impachetarea in foaia de varza. De asemeni, nu exagerati cu orezul, pentru ca prea mult orez in compozitie, va da aspritate si senzatie de uscaciune umpluturii dupa coacere.
Se trece la pasul urmator si anume impachetarea, dupa ce in prealabil am scos varza din apa si am pregatit frunzele (indepartare de pe cotor si eliminarea nervurii centrale). Aici sunt doua feluri de impachetare:
*prima - se pune o lingura de umplutura intr-un capat al foii, se ruleaza odata, se aduc lateralele in interior, iar apoi se ruleaza pana la capat. *a doua - se pune o lingura de umplutura intr-un capat al foii, se ruleaza pana la capat, iar tinand ruloul format in mana, se indeasa cu degetul capetele in interiorul ei.
Sper ca s-a inteles ceva...
In oala, inainte de a aseza sarmalele, acele nervuri scoase din frunza de varza se toaca grosier si se pun la fundul oalei. Acest lucru va impedica prinderea sarmalelor de fundul vasului.
Intre straturile de sarmale se aseaza felii de kaiser sau bacon afumat si se presara putin suc de rosii si cimbru uscat.
La final, pe deasupra mai presaram putina varza tocata si punem apa pana incepe sa se zareasca printre sarmale, nu punem prea multa caci la fierbere va da in foc. Punem capacul si dam la foc mediu spre mic sa fiarba minim doua ore.
Pentru un rezultat optim este de preferat sa folositi o oala de fonta sau oala de lut, insa oala de lut trebuie tinuta in apa cu 30 de minute inainte de folosire, iar in acest vas coacerea sarmalelor se va face la cuptor, nu pe aragaz.
Dupa doua ore se scoate o sarmaluta si se verifica textura, daca este prea aspra, se mai lasa 30 minute la fiert.
O reteta recomandata de blogul foodquicklygood.blogspot.ro/
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară