Pastrav somonat cu legume si citrice
Ingrediente de trebuinta in reteta: un pastrav somonat de 1,2-1,5 Kg, citrice (lamai, portocale, mandarine, minole, etc.), usturoi, praz, ceapa verde, morcovi, tulpini de telina, ardei iute, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, ulei de masline, piper boabe, cimbru uscat.
Pastravul somonat se curata de solzi (mici si desi, dar usor de indepartat) si la interior. Se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.
A se avea in vedere! Cand curatam pestele la interior trebuie sa avem grija sa scoatem osul (destul de mare, deci usor vizibil) in forma de „masea” de la baza capului fiecarui peste, care daca nu este indepartat va da un gust amar preparatului. Se rade coaja de la o portocala si de la o lamaie, folosind razatoarea mica. Se taie felii subtiri ardeiul iute si 2 catei de usturoi.
Avem grija ca preparatul sa nu fie amar! Se indeparteaza cu un cutit bine ascutit, partea cu coaja si pielita alba, amara, de pe lamai si de pe portocale.
Fructele curatate de coaja si de pielita se feliaza in felii groase de 0,5 cm. Legumele se feliaza sub forma de bastonase cat mai subtiri. Ceapa verde si verdeata se toaca marunt.
Pastravul somonat se tamponeaza cu hartie absorbanta pentru a fi uscat. Intr-o tava de copt se aseaza o hartie de copt unsa cu ulei de masline.
Pestele se pune in tava, pe hartia de copt, unsa cu ulei de masline. Pestele se umple cu felii de citrice, verdeata, felii subtiri de usturoi si ardei iute si ceapa verde, coaja de citrice. Se asezoneaza la interior si pe exterior cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se adauga la interior si exterior crengute de cimbru uscat.
Pe exteriorul pestelui se adauga felii de citrice, usturoi si ardei iute, coaja rasa de citrice. Legumele feliate bastonase se adauga peste feliile de citrice.
Dupa gust, se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper. Se adauga o cantitate generoasa de ulei de masline, dirijand picaturile de ulei peste intreaga suprafata a pestelui. Se stropeste cu zeama de citrice.
Nu este nicio greseala ! Cateva picaturi de vin alb, sec, nu fac rau preparatului, ba chiar ii confera o savoare suplimentara.
Hartia de copt se impatureste formandu-se un pachet in tava de copt, avnd grija ca sa fie bine inchise colturile, pentru a nu curge lichidul in timpul coacerii. La nevoie, se mai infasoara tot preparatul in alta foaie de hartie de copt sau intr-o folie de staniol.
Tava cu pestele astfel pregatit se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc mare, pentru 30-40 minute, in functie de marimea pastravului somonat.
In timpul coacerii, se vor degaja vapori de apa din legume si peste, iar preparatul se va coace in aburi. Mirodeniile adaugate si parfumul citricelor se vor regasi in gustul preparatului.
In timpul coacerii, legumele se vor inmuia (daca se doreste a fi si crocante, se vor taia foarte fin), iar pestele va „inota” intr-un sos minunat. Sa tot moi cu mamaliga rece sau mamaliga calda in acest sos dulce – acrisor – putin picant – usor amarui. Gurmetii de pretutindeni vor intelege, cu siguranta si vor profita din plin de aceasta oportunitate.
Un pahar cu vin alb, rece, sec, va insoti obligatoriu acest preparat delicios.
O reteta recomandata de blogul /www.despremancare.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară