IN ACEST ARTICOL:
Din cand in cand poftim la o portie parjoale calde. Si atunci rascolim prin caietul cu retete si o gasim pe aceasta. Pe care o vom incerca chiar acum! Tu, ti-ai pregatit ingredientele?

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru parjoale moldovenesti:

500 g carne tocata amestec, 2-3 cepe, usturoi dupa gust, un morcov mic, o felie groasa de paine muiata in lapte sau apa, verdeata tocata (de regula numai patrunjel verde), 2-3 oua, sare, piper, ulei, faina de grau.

Mod de preparare parjoale moldovenesti:

Carnea tocata este de obicei din porc (ceva mai grasa) si pasare, curcan chiar, in proportii egale, sau ceva mai multa carne de porc. Ceapa o tai marunt si o inabusesc cu sare la foc mic. Cand o amestec cu carnea, pun si uleiul din tigaie. Usturoiul in trec prin sita speciala, apoi il toc cu lama cutitului, sa fie cat mai marunt posibil. Morcovul il dau prin razatoarea mica si pun in compozitie cca un caus de palma (adica nu mult, sa zicem 2 linguri pline de razatura de morcov). Adaosul acesta da o dulceata speciala parjoalelor. In total acum ar trebui sa aveti cel putin dublul cantitatii de carne, adica sa fie 1 kg - 1,200 kg de compozitie de parjoale.

Apoi amestec toate ingredientele cu mana (dupa ce ceapa usor calita se mai raceste, pt ca altfel se coaguleaza ouale). Acum vine formarea parjoalelor. In functie de timp si de chef, le fac mai mici sau mai mari, mai alungite sau mai rotunde, astfel: torn niste faina - vreo doua maini zdravene - pe un fund din lemn, apoi iau cu o lingura din compozitia de parjoale si las galustile de tocatura pe faina. Dupa ce portionez astfel cam 10 parjoale, pun ulei intr-o tigaie ceramica sau teflonata si dau focul la mediu spre tare sa se incinga. Dupa aceea pregatesc un castron cu un capac mare peste el. O sa vedeti imediat pentru ce e necesar capacul. Apoi imi ud palmele cu apa si tavalesc usor parjoalele prin faina dupa care le iau in maini si le dau forma dorita, presandu-le foarte usor. Insa oricum le-as face, ele nu depasesc grosimea unui deget, pentru ca daca sunt prea groase, ori ies crude la mijloc, ori arse la suprafata.

Dupa aceea pun parjoalele una cate una in uleiul incins si reduc putin focul la mediu spre mic. Pana se parjolesc ele pe o parte, mai pregatesc altele si le las pe fundul din lemn in asteptare. Cand primele parjoale sunt prajite pe o parte - adica se iau usor de pe fundul tigaii si au o culoare auriu-inchis, le intorc pe partea cealalta cu o furculita sau o spatula din lemn. Pe a doua jumatate parjoalele se prajesc mai repede decat pe prima, asa ca acum stau langa ele si le scot pe masura ce s-au prajit. Imediat le pun in castronul pregatit deja si acopar cu capacul! La ce ajuta? La a manca parjoale moldovenesti moi. In acest fel, dupa ce sunt gata, parjoalele (si orice altceva din carne care necesita prajire sau frigere, gen snitel, friptura la gratar, etc) nu pierd de tot apa din ele uscandu-se, ci raman moi.

Intotdeauna mananc o parjoala calda, pana sa le termin de preparat pe toate. Dupa aceea se pot asezona dupa cum aveti pofta! In poze sunt cateva parjolute mai fine, ca pentru musafiri, cu salata de vinete.

Pofta buna!

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.retete-vechi-si-noi.info/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri