Traditia romaneasca zice sa pui la inceputul toamnei (pe la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie) muraturi taranesti, gogosari si castraveti la otet, sa faci zacusca si suc de rosii, sa pui varza la murat (prin noiembrie) si multe alte preparate pentru iarna (prin august-septembrie). Fiecare casa cu specificul ei.
Secret ! Pentru muraturi taranesti, cumperi numai de la tarani verificati, nu de la cei “parati”, legume si fructe proaspete, sanatoase, cat mai mari (fara bube, pete sau “inebunite” de comercianti prin stropire cu apa clocita).
Ce pun eu in muraturile taranesti ? Orice leguma sau fruct, care arata bine si a ajuns la maturitate, fara a fi copt. Legume: gogonele, castraveti, conopida, varza alba, varza rosie, morcovi, telina – radacina si frunze, pastarnac si patrunjel – radacini, sfecla rosie, pastai de fasole verde, groasa, ridichii de luna. Fructe: mere ionatane sau golden, pere de toamna, prune aproape coapte, gutui, boabe mari de struguri albi sau lubenite mici.

Se aseaza la fundul vasului – marar uscat, boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar, catei de usturoi, radacina de hrean. Se aseaza legumele, in straturi (fara a le inghesui, dar nici sa lasi goluri mari), in borcane sau in cutii/ bidoane de plastic. Deasupra se pun frunze si tulpini de telina verde, asezate in asa fel incat sa apese legumele, in saramura. Asezatul legumelor pentru murat este totusi o arta decorativa, nu se invata, se mosteneste sau te specializezi prin practica.
Se fierbe o saramura, din apa rece si sare grunjoasa – o lingura de sare, rasa, la 1 litru de apa rece. Se da saramura in 2-3 clocote si se la sa sa se raceasca 5-10 minute. Se toarna saramura fierbinte, peste legumele si fructele asezate in vase.
Sfat ! Cumpara sare grunjoasa romaneasca. Evita sarea de import, din Ucraina sau China. Ca sa fii sigur ca ai sarea care trebuie, sa o testezi pe muraturile de vara (castraveti si varza se pun in borcane de 8-10 Kg, cu marar verde, o lingurita de sare la 1 litru de apa rece si se lasa borcanul sa fermenteze la soare cateva zile, apoi se consuma muraturile reci, tinute la frigider).
Industrii în care soluțiile de ambalare din plastic ne sunt utile

Atentie ! Ca sa nu spargi borcanul, iar saramura fierbinte sa te parleasca pe maini, se pune un cutit sub fundul borcanului.
Se lasa vasele acoperite cu capace de cratita, in bucatarie, pana a doua zi, pentru a se aseza legumele, a migra saramura prin toate coltisoarele vaselor pentru a umple toate golurile si a porni fermentatia. A doua zi completezi cu saramura, pana la buza vasului si pui capacul vasului de plastic sau legi gura borcanului cu celofan, in 3 straturi.
Secret ! Capacirea vasului trebuie sa fie cat mai etansa posibil. Vasele cu muraturi taranesti se scot in balcon sau se duc in camara/ beci, la rece si nu se mai umbla la ele, decat cand se consuma muraturile. In 2-3 zile fermentatia se produce, din plin. Fermentatia va dura 2-3 saptamani, dupa cum este de cald, in locul unde ai depozitat vasele. Apoi, se limpezeste saramura, cam in 2-3 sapatamani si muraturile sunt gata de consum. O data ce ai desfacut borcanul, ai facut legatura cu atmosfera si ai introdus, fara sa vrei, bacterii noi, existente in atmosfera, care amplifica acrirea si producerea de mazga deasupra muraturilor. Nu lasa niciodata, vasul descoperit, cand ai inceput sa consumi muraturi, din el, acopera-l si inchide-l cat mai etans posibil, altfel muraturile se vor acri prea tare sau chiar se vor muia si vor putrezi.
Aceasta reteta a fost testata si recomandata de blogul www.despremancare.ro/
Holy Spider, controversatul thriller al regizorului Ali Abbasi, inspirat de cazul unui criminal în serie care a ucis 16 femei, din 27 ianuarie la cinema. Filmul se află pe lista scurtă pentru Oscar
S.O.S! Ajută și tu o mamă să traiască pentru copiii ei!
”Răspunde cu suflet vârstnicilor singuri!” – campanie pentru sprijinirea seniorilor aflați în situații dificile
”Cu 1% mai bun”, povestea tânărului care a scris istorie, devenind prima persoană cu sindrom Down care a terminat un triatlon 𝗜𝗥𝗢𝗡𝗠𝗔𝗡