Imi place simplitatea cu care italienii gatesc pastele lor fainoase (de tot felul si sub cele mai diverse forme geometrice), dar si ingredientele folosite/ asocierea acestora in preparate, pe care multi le considera “ciudate” prin bucatarie. In acelasi timp, nu poti, sa nu observi, cum pregatirea pastelor fainoase, in casa, este o adevarata arta pentru italieni, care se transmite din generatie in generatie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste fainoase (am folosit pene si melcisori), amestec de rosii si ardei gras, suc din rosii galbene, ansoa, usturoi, rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei, ulei de masline, unt proaspat, ardei iute, verdeata (patrunjel, busuioc), lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru.

Mod de preparare pasta cu ansoa si sos de rosii:

Se taie usturoiul, ansoa, rosiile uscate la soare, ardeiul iute, in felii subtiri. Pe razatoarea mica, se scoate putina coaja de lamaie. Se incinge la foc potrivit, o tigaie cu margini inalte, in care se adauga ulei de masline.
In tigaie, se adauga amestec de rosii si ardei gras (din cel gata pregatit, anterior, prin unduire cu putina sare, fara ulei, pus in borcane cu capac etans si tinute in paturi pana se racesc, apoi la rece, pentru iarna).
Se adauga si putin suc din rosii galbene. Se da in cateva clocote pentru omogenizarea ingredientelor.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si putin cimbru uscat. Se presara verdeata (patrunjel si busuioc) tocata marunt.

Pastele fainoase se fierb in apa cu sare grunjoasa. Pastele se adauga in apa clocotita, cu grija, sa nu ne sara picaturi de apa fierbinte pe maini. Fierberea dureaza, la foc mare, fara capac pus pe oala, cu 1-2 minute mai putin decat scrie pe pachet. Pastele nu trebuie sa fie moi, dar nici prea tari. Se pot gusta, luand cu o furculita o singura bucatica.

Pastele fierte se iau cu o strecuratoare si se adauga peste sosul de rosii.

paste cu ansoa si sos de rosii

Secret bine pastrat al bucatarilor italieni ! Pastele nu trebuie scurse inainte, deoarece umede fiind, se vor amesteca mai bine cu sosul de rosii si lichidul va fi absorbit de paste, care se vor muia atat cat este necesar pentru a fi consumate. Pastele nescurse, amestecate in sos de rosii, nu se vor lipi intre ele, atata timp cat sunt calde.

Ingredientele se amesteca folosind o lingura din lemn. Se adauga o lingura de unt proaspat pentru a da luciu preparatului. Pe paste se rade cascaval afumat/ cas afumat/ parmezan.

Se presara verdeata tocata marunt si putin cascaval ras, inainte de servire. Pastele se consuma calde.

Un pahar de vin alb, sec, rece, merge de minune.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.despremancare.ro/


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Paste cu ansoa si sos de rosii.