Aceasta reteta ne aminteste de copilarie. O mancare pe care o mancam cu drag atunci cand o facea bunica. Din pacate, acum o preparam din ce in ce mai rar. Ne-am decis sa readucem in atentie retete vechi, dar excelente la gust.

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru mamaliga cu branza si smantana:

Mamaliguta o face fiecare cum stie. Noi o facem asa: intr-un ceaun pun la fiert cca un litru de apa si o lingurita de sare. Cand da in clocot, torn malaiul in ploaie, in acelasi timp incercand sa tin cu un deget manerul de sârmă al ceaunului, iar cu cealalta mana incerc sa amestec repede-repede cu un melesteu. Cand totul devine ca un terci moale, ma opresc din turnat malai. Nu as putea sa va zic exact o cantitate de malai anume, poate cca 200, 250 g ar fi cantitatea pentru o mamaliga. Aici totul e intuitiv.

Apoi mai amestec cu melesteul, eventual chiar cu furculita, daca sunt oarece cocolosi, pana cand terciul se omogenizeaza si incepe sa fiarba. Atunci las 2-3 minute fara sa mai amestec, pe foc potrivit, taica'meu chiar pune capacul peste ceaun. Dupa aceea mai amestec bine mamaliga, care intre timp pierde din apa si incepe sa fie mai ferma, pana cand capata consistenţa dorita. Atunci inchid focul de la aragaz si cu mainile bagate in manusi de bucatarie, rastorn mamaliga cu o miscare rapida pe un fund din lemn, sau daca a iesit ceva mai curgatoare, intr-un castronel.
Operaţiunea asta, de cand pun apa la fiert, pana rastorn mamaliga nu dureaza mai mult de 10 minute.

Apoi portionez o bucata de branza de vaci, dulce, proaspata de la piata, torn peste ea 2-3 linguri generoase de smantana tot de la piata, sarez si pun alaturi mamaliga fierbinte. Va spun ca nu va puteti dori ceva mai mult la un pranz in familie.

O reteta recomandata de blogul www.retete-vechi-si-noi.info/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri