Dificultate: medie
Ingrediente necesare pentru cascaval de casa:
- un kg branza de vaci
- un litru lapte (de preferat, de la tara – zic si eu)
- 80 gr. unt (asta arinsemna cam patru linguri)
- un ou
- o jumatate de lingurita bicarbonat de sodiu
- o jumatate de lingurita sare
Mod de preparare cascaval de casa:
Cum gateam prima data aceasta reteta, am folosit doar jumatate din cantitatile de mai sus (cu exceptia oului, bineinteles – dar am ales totusi un ou mai mic) si mi-a iesit o bucata mica de cascaval (circa 200 gr.). Nu sunt foarte sigura ca as face cantitati mari pentru ca n-as vrea sa se usuce (il prefer cat mai proaspat)- dar asta e iar un domeniu de explorat (ma gandeam ca pastrarea pentru o perioada in anumite conditii poate duce la grade diferite de maturare, deci la gusturi diferite, savorite diferite).
Reteta ca atare poate fi impartita in doia mari pasi: pregatirea materiei prime(1) si prepararea cascavalului pe foc(2). Ar mai fi si un al treilea pas: intarirea cascavalului in forma dar asta nu necesita interventia noastra directa, asa ca nu-l consider relevant.
Pas 1:
Punem laptele la fiert intr-o oala (eu am folosit lapte nefiert, proaspat); intr-o farfurie, maruntim branza de vaci cu furculita. Cand laptele incepe a fierbe,adaugam branza, amestecam bine cu o lingura de lemn si lasam pe foc in jur de 5 minute, pana se formeaza zerul. Luam de pe foc si, intr-o sita pe care am tapetat-o cu niscaiva tifon, turnam branza pentru a se scurge zerul. Dureaza o ora (zice Irina), eu am lasat peste noapte. A doua zi, “se da pe razatoare sau pe masina de carne” – spune Irina -, eu una am constatat ca produsul final e destul de sfaramicios, asa ca am sarit peste ultima sugestie, doar am framantat branza cu mana ca s-o maruntesc cat mai mult. Puteam sa fac asta si la blender dar am zis ca n-are rost s murdaresc cuva aparatului pentru atata lucru. La un moment dat, ma gandeam ca poate am gresit si in produsul final se vor regasi bucati mai maricele de branza. Dupa cum sta dovada poza de mai sus, n-a fost cazul – asta poate si pentru ca am amestecat foarte constiincios in pasul al doilea.
Pas 2:
Pentru pasul asta am folosit o oala de inox, nu stiu daca e cea mai inspirata idee, in timp ce lucram la podusul final, ma gandeam ca ar fi mers mai bine vasul de tuci in care fac de obicei mamaliga. Irina foloseste de obicei un vas de teflon.
Punem untul la topit, adauga branza cat mai maruntita. Amestecam cu lingura de lemn pana se omogenizeaza compozitia. Intr-un bol, batem oul cu sare si bicarbonatul ca pentru omleta. Turnam oul peste branza si amestecam cu entuziasm pana compozitia se omogenizeaza si se transforma intr-o crema groasa. Ca o observatie personala, compozitia s-a “infoiat’ tare cand am adaugat oul peste branza – banuiesc ca este contributia bicarbonatului; am mestecat in continuare si a revenit la o textura normala, (tot mai) cremoasa (dar si eu am mestecat cu disperare).
Luam de pe foc, amesteca foarte energic in continuare si apoi turnam in forma (eu am folosit o cutie de plastic curata, mai grosuta ramasa de la o inghetata luata din comert). Lasam la racit si intarit (tot peste noapte, zic eu), apoi se scoate din forma si se poate consuma.
Toata lumea a apreciat cascavalul meu, proba de foc a fost cand i-am dat sotului (mofturosul casei), nu i-am spus ca eu l-am facut (ca sa nu porneasca cu idei preconcepute) si a mancat cu pofta si foarte aprobator.
Asa ca nu ne putem decat alatura concluziei Irinei: “Nu se face greu si e mult mai bun decat cascavalul din comert!” Amin!
Aceasta reteta a fost testata si recomandata de blogul https://casutalaurei.ro/
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară